Richard och Elle är ihop med tre andra: ”Vi alla älskar varandra”

Elle har en kärleksrelation till både Richard och sin man. - Foto: Privat
Dela på Pinterest
Richard är förlovad med Elle, som i sin tur är gift med en man som har två andra flickvänner. Totalt är de fem stycken i familjen. Men hur ser egentligen relationerna ut emellan dem? Och har alla sex med varandra?

När Richard Ekstrand träffade Elle Mosbach var hon redan gift med en man sedan flera år tillbaka. Men istället för att välja bort någon fann hon ytterligare en kärlekspartner i sitt liv. Elle är nu förlovad med Richard, men hon är också gift med en annan man, som i sin tur har två flickvänner. Totalt är de i dag fem personer som älskar varandra – och något som är säkert är att kärleken och vänskapen bara fortsätter att växa.

Efter att Richard och Elle hade träffats i knappt ett halvår friade hon till honom. Det kom som en chock, både för Richard, men också för Elles man. Hon hade nämligen inte pratat igenom frieriet med honom.

– Det var alkohol inblandat och vi var på Finlandsfärja. Det var helt spontant och det var inget som var planerat, säger hon och skrattar.

Richard flikar in.

– Man kan säga att jag tappade hakan rätt rejält och blev helt tagen på sängen! 

Blivit en minifamilj

Deras familjekonstellation är i dag uppdelad och det är bara Elle och hennes man som bor ihop vid Slussen i Stockholm. De andra bor med vänner eller i en egen lägenhet, men alla umgås och träffas flera gånger i veckan.

– Vi har blivit en liten minifamilj med folk som älskar varandra. Men det är uppdelat, det är jag och min man och Richard. Sedan är det är min man och hans flickvänner, berättar Elle.

Elle har alltså en kärleksrelation till både Richard och sin man, men Richard har däremot bara sexuellt umgänge och ett romantiskt förhållande med Elle.

– Jag och min man har en väldigt romantisk relation, men inte en sexuell relation numera. Utöver Richard har jag några älskare och älskarinnor, för att lagom är inte mitt starkaste ord, säger hon och skrattar.

Richard ser istället de andra som nära familjemedlemmar, men han kan också träffa andra utanför. Även Elles man och hans flickvänner lever öppet och kan ha en sexuell- eller kärleksrelation med flera. 

– Juridiskt sätt är jag gift enligt svensk lag och förlovad. Förlovning är ju inte bundet till det. Men Richard och jag kan ju inte gifta oss i Sverige, säger Elle.

Elle är förlovad med Richard till vänster och gift med sin man till höger. Foto: Privat

Avundsjukan gör sig påmind

Elle har haft några monogama förhållanden, men har mestadels levt polyamoröst.

– För mig har det varit naturligt att inte rama in för mycket när det kommer till hur jag uttrycker kärlek till folk, säger hon.

Men för Richard är det här det första öppna förhållandet – någonsin. 

– Vissa saker som jag trodde skulle vara problematiskt gick helt smärtfritt. Sedan har det såklart dykt upp saker som vi har behövt prata om och diskutera, precis som i vilket förhållande som helst, berättar han. 

Både Richard och Elle menar att det finns olika lösningar för hur man kan välja att leva flersamt. En del vill höra om allt i minsta detalj, medan andra föredrar motsatsen. För deras del så är det solklart  – de båda är alldeles för nyfikna.

– Man kan känna 'Åh gud, det där var spännande jag vill höra mer. Detaljer!" säger Elle.

Men trots att de träffar andra har de inte upplevt svartsjuka i förhållandet och inte heller känt sig utanför.

– Avundsjuka absolut, men inte svartsjuka, säger Richard.

Och Elle håller med.

– Där handlar det mer om 'Jag vill också vara med' eller 'Varför sitter jag här hemma när jag också kan vara med?' säger hon.

Däremot berättar Richard att han i tidigare monogama relationer har känt ganska mycket svartsjuka, men att den nu är som bortblåst. Det har då grundat sig i en osäkerhet hos honom själv.

– Det är bara glädje att Elle träffar andra, för jag vet att det gör henne lycklig och då gör det mig, både indirekt och direkt, lycklig, säger han.

Foto: Privat

Möts av intima frågor

När Elle och Richard träffar nya personer möts de av alla möjliga frågor, som dessutom är ganska intima. Men trots det menar de att man inte ska vara rädd för att våga fråga. Ju mer kunskap och insyn man har i människors liv desto lättare blir världen att hantera.

– Den absolut vanligaste frågan är: 'Har alla sex med varandra?!' säger de båda och skrattar.

Elle fortsätter.

– Och så brukar folk se lite besvikna ut för de förväntar sig juicy stories!

Men Richard poängterar också att han upplever att frågorna blir annorlunda, just för att han lever i en polyfamilj.

– I ett normativt monogamt förhållande så skulle man inte direkt ställa en sexuell fråga det första man gör. Du går ju inte fram och säger: 'Ja, hej hur ser ditt förhållande ut, vilken är din favoritställning?'.

Hoppas på månggifte

Elle bär numera ringar på båda händerna – en vigselring och en förlovningsring. I framtiden hoppas de att månggifte ska bli lagligt, trots att de båda två är övertygade om att det kommer ta lång tid innan lagen ändras. 

– Det blir ofta nedslaget för att det tas religiöst. Men polyamori har ju inget med religiösa saker att göra, menar de.

När det kommer till barnfrågan tar paret det lite som det kommer. Varken Elle eller Richard har nämligen någon stark barnlängtan.

– Skulle min man få barn med några av sina andra flickvänner skulle det vara fantastiskt. Då går jag jättegärna in som 'extramorsa', säger Elle.

Elle och Richard på på plats i studion för inspelningen av Modette talks. Foto: Lisa Billinger

Vill du höra mer om Elle och Richards tankar om en eventuell lagförändring för månggifte, hur de tänker kring barn med flera föräldrar och hur det är att leva med mer än en kärlekspartner? Lyssna här på Modette talks.

Se fler berättelser från par som lever i flersamma relationer nedanför:

Anna lever i ett öppet förhållande: "Det var jättejobbigt i början"

Linda har både pojk- och flickvän: "Min dröm är att få barn alla tre"

Martina lever med två män: "Jag har en Linus och en Andreasvecka”