4 tecken på att du har trust issues – och hur du jobbar på det

- Foto: Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
Dela på Pinterest
Har du svårt för att lita på folk, sänka garden och släppa in personer på djupet? Det kan bero på att du har "trust issues", se hur du vet helt säkert här!

Många säger att relationer bygger på tillit. För en hälsosam relation behöver man kunna lita på sin partner eller vän för att känna sig trygg. Om man inte har förtroende för sin partner eller bästa vän så kan det ge förödande konsekvenser.

Men vad beror egentligen "trust issuses" på? Hur uppkommer dem?

Enligt terapeuten Liz Higgins grundar det sig oftast i uttalade eller outtalade förväntningar och gränser i en relation.

Allt från att vara fysiskt otrogen mot sin partner, till att ha en konversation med någon på sociala medier kan få förtroendet att vackla i en relation. Det spelar ingen roll vad som skett, det handlar om att du känner dig sviken. Därför borde du gå till botten med vad som egentligen hänt och prata om det innan det går ut över din partner, menar Liz. Se fyra tydliga tecken på att du har "trust issues" nedanför.

1. Du är väldigt osäker

"Du kan veta att du handskas med ett 'trust issue' om du kommer på dig själv med att vara osäker över din partner", säger Liz till EliteDaily. 

Trots att din partner försöker hjälpa dig att bli mer självsäker funkar det inte, du känner fortfarande att du inte räcker till. I det här fallet borde du träna på att tycka om och bli mer trygg i dig själv.

2. Ditt förhållande gör dig ledsen och förvirrad

Enligt Liz går oftast rädslor, ångest, stress och svek hand i hand med "trust issues".

Ett tips är att sätta dina egna regler och gränser, vad känner du är okej? Varför? Identifiera dina behov, gränser och förväntningar och prata med din partner om det.

3. Allt känns tvetydigt och det stressar dig

Är du osäker på var du och din partner står? Det innebär att ni måste prata med varandra och definiera er relation. 

4. Din partner konfronterar dig 

Förr eller senare kommer din partner antagligen ta upp ämnet och fråga om du har "trust issues". Var inte rädd då att ta det till nästa steg och sök hjälp.

"Professionella vet hur de ska navigera frågorna så du kan utforska var ditt 'trust issue' kommer ifrån, varför det är viktigt för dig och hur du ska respektera dig själv och din partner för att på bästa sätt röra sig framåt", säger Liz till EliteDaily. 

Otrohet kan orsaka "trust issues", så borde man verkligen berätta det och utsätta sin partner för risken att den kommer få svårt att lita på folk i framtiden? Se vad relationsproffsen svarade i videon nedanför.

Mer:

Ska man berätta om otrohet för sin partner? Relationsproffsen svarar

Min partner tycker att vi har för lite sex – vad ska jag göra?