5 beteenden i en relation du ska se upp för – enligt psykologen

- Foto: Foto: Vyshnova/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Är det frid och fröjd på kärleksfronten eller knakar det i fogarna? Här listar psykologen fem beteenden som är riktigt dåliga för er relation.

Oavsett om du är nykär, förälskad eller har varit tillsammans med din partner länge är förmodligen er relation inte alltid en dans på rosor.

Tidningen Hälsoliv har pratat med psykologen Maria Farm och sammanställt fem klassiska varningssignaler som man bör se upp för i en relation. 

1. Dina vänner gillar inte din partner

Detta kan vara en knivig sits om det i slutändan handlar om att du ska välja mellan dina vänner och din partner. Du kanske tycker att hen är SÅ annorlunda när det bara är ni två, men när dina vänner är med i bilden blir hen en helt annan person. 

Se över hur din partner behandlar människor omkring er, vare sig det är kassörskan i affären eller hans kollegor. 

Psykologen Maria Farm menar att man får fundera över om man är villig att kompromissa.

– Kanske finns det annat i er relation som du värdesätter. Och då kanske det inte gör något att dina vänner inte går ihop med honom, säger hon.

2. Ert sexliv har dött...

En fysisk kontakt är viktig för många och sex kan vara en stor del i ett förhållande. Men att ta upp denna fråga är inte alltid så lätt. Men trots det menar Maria Farm att det är viktigt att prata om era respektive förväntningar. 

– Tyvärr stöter jag på många som till slut bara ställer upp. Tjatsex existerar och det blir sällan bra, säger hon.

Maria Farm berättar också att hon har träffat en hel del kvinnor som är rädda för att kyssa sin partner för att det kan ses som en invit. Med andra ord, glöm inte bort det att kyssar och smek inte alltid behöver leda till sex!


3. Ni skrattar sällan tillsammans

Denna typ av relation menar Maria Farm är väldig vanlig hos ett par som har småbarn. Er relation prioriteras inte, ni tjafsar ofta och har nästan aldrig "date nights". Men att inte skratta tillsammans i ett förhållande kan såklart även vara vanligt i en annan relation. 

Ta upp frågan med din partner, trots att det känns läskigt. Du vill väl egentligen inte att din partner stannar i relation bara för att hen tycker synd om dig?

Foto: Unsplash

4. Ni har en destruktiv relation

Hot, våld eller något annat som tyder på ett destruktivt beteende slutar sällan bra, menar psykologen. Kanske kan man hitta tillbaka till varandra med hjälp av terapi eller andra hjälpmedel, men annars kan det bästa vara att gå skilda vägar (trots att det kan vara svårt).

– Tyvärr är det sällan så enkelt som att "bara lämna relationen". Många tar lätt på sig skulden med bortförklaringar som "han blir arg för att jag provocerar honom", berättar Maria Farm.

Känner du någon eller är du själv utsatt för misshandel? Ring Kvinnofridslinjen som ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020 50 50 50.


5. Hen är svartsjuk

Ställer din partner många frågor och vill veta vem du träffade i helgen eller exakt vad du gjorde? Kommer du på hen med att göra saker som är över gränsen, till exempel smygläsa dina sms? Ja, då är det kanske dags att ta ett snack! 

Maria Farm menar att detta ofta är en känsla som orsakar mest problem i en relation. Förklara hur läget är och berätta vad du ogillar med hens beteende och försök få en ordentlig förändring.


Gary W Lewandowski är relationsforskare och har gjort en lista med 15 frågor som berättar om du och din partners relation kommer hålla länge. Hur många svarar du ja på? Se frågorna i videon nedan.

Mer:

4 tecken på att du har trust issues – och hur du jobbar på det