Nervös inför första dejten? 5 tips som faktiskt hjälper!

Nervös inför första dejten? - Foto: Giorgio Trovato
Dela på Pinterest
Ska du på första dejten och är nervös, pirrig eller bara helt coollugn? Här är dejtingtipsen som gör att du klarar av första dejten galant!

Dejtingsajten Match.com har sammanställt en lista med de bästa första dejting-tipsen. Helt enkelt – en liten överlevnadsguide för dig som ska ut i dejtingvärlden (och vi håller med, det är inte alltid så lätt!). Här är några tips som är bra att tänka på innan du möter upp din dejt för en första träff!

1. Första dejten – sysselsätt dig innan

Att vara nervös inför en första dejt är inget konstigt, men det hade ju varit skönt att slippa att gå runt och vara orolig i onödan, eller hur? Ett tips är att sysselsätta dig med något annat innan du går på dejten. På så sätt hinner du inte fundera och överanalysera hur det kommer gå. 

2. Första dejten – välj en bra plats

Välj ett offentligt ställe och gärna ett ställe du varit på innan om du har kontrollbehov. Då kommer du känna dig trygg och bekväm. Att mötas upp på en bar för en drink är ett tips. Då kan man enkelt avrunda fikan inom en timme eller vara öppen för en lååång och härlig stund om din dejt visar sig vara riktig pingla! 

Men en fika eller drink kan också kännas krystat om samtalet inte flyter på. Känner du dig obekväm med att sitta still mitt emot din dejt? Planera in en aktivitet eller gå en promenad. På så sätt slipper ni stirra in i varandras ögon under hela samtalet och kan prata om det ni gör just nu om det blir knäpptyst.

3. Första dejten – förbered frågor

Är du nervös och rädd för pinsam tystnad? Lugn! Spana in din dejts profil eller det senaste ni har snackat om för att få ideér till samtalsämnen. Har personen till exempel en bild på när hen är på semester? Fråga om hen gillar att resa, vilken är drömdestinationen att åka till? Bunkra upp med en rad frågor i huvudet innan ni ses. Personen kommer älska att du ställer mycket frågor och ger hen uppmärksamhet!

4. Första dejten – klä dig bekvämt 

Det kan vara värt att lägga lite extra tid på att kika in i garderoben för att välja en outfit som känns helt rätt. Har du köpt en ny kjol som du diggar stenhårt och tänker att "den här måste jag ju bara ha på mig!". Kör – OM det känns bekvämt. Är du obekväm i dina kläder eller inser att den där urringade tröjan var alldeles för urringad kommer du bara fokusera på det istället för att lägga tid på din dejt. 

Välj också kläder utifrån vad för typ av dejt ni ska på. Ska ni ut på promenad? Ja, då kanske det inte är klackskorna som du ska ta på dig. Fikadejt? Klä dig mer vardagligt och i en stil du tycker är snygg. Ja, du fattar!

Foto: Unsplash

5. Första dejten – avsluta dejten på rätt sätt

Oftast brukar man få en känsla om man kommer träffas igen. Känner du dig intresserad? Berätta att du har haft det trevligt. Vågar du där och då säga att du gärna ses igen? Gör det! 

Vill du avsluta och inte träffa din dejt mer? Säg det på ett bra sätt. Om du inte vill säga det öga mot öga, skicka ett meddelande om hen hör av sig igen. Att långsamt "dra ut på det" och ställa in bokade dejter är bara tröttsamt. Ärlighet varar längst och det är nästan bättre att rycka bort plåstret snabbt än långsamt, håller du inte med?

Källa: Match.com

Mer:

7 klockrena frågor att ställa på första dejten