Då är det dags att lämna ett destruktivt förhållande

Det kan vara svårt att lämna ett destruktivt förhållande
Även om många förhållanden inte alltid är fläckfria så finns det en gräns för hur jobbigt det ska kännas i en relation. Foto: Unsplash/ Chad Madden - Foto: Unsplash/ Chad Madden
Dela på Pinterest
Det är inte alltid lätt att vara kär. Men även om ett förhållande inte jämnt är en dans på rosor finns det en gräns för hur komplicerat det ska behöva vara. Hur vet man egentligen när det är dags att lämna ett destruktivt förhållande? Så här säger experten.

När du precis har börjat träffa någon brukar det mesta kännas spännande och pirrigt. Ni utforskar varandra och lär er så småningom varandras bra och mindre bra sidor. Men i all eufori är det svårt att höra varningsklockorna över förälskelsens fågelkvitter, när enstaka dåliga handlingar övergår till destruktiva.

Att leva i en relation som är destruktiv kan göra att dåliga beteenden normaliseras. Destruktiva handlingar bäddas in i ett mönster som upprepas igen och igen. Det kan vara väldigt svårt, nästintill omöjligt, att själv se de destruktiva farorna i förhållandet. Tillsammans med relationsexpert Charlotte Sander, listar vi här återkommande varningstecken att ditt förhållande är på väg utför en farlig väg. 

Vilka kan vara orostecken på att relationen är destruktiv?

Om du och din partner inte kan lyssna på varandra eller komma överens i ett gräl utan ställer er på varsin sida utan att hitta fram till en lösning, kan det vara ett tecken på att något inte stämmer. En ond spiral skapas där ni kämpar mot varandra istället för att samarbeta med varandra. Det kan i sin tur leda till värre destruktiva beteenden som i längden blir värre.

– När diskussioner stannar av för att ingen vill vara den större personen i konflikten kan det vara ett orostecken, säger Charlotte Sander. 

Så märker du när du lever i ett destruktivt förhållande

– Något som kan märkas är att du saknar att bli lyssnad på och bli sedd av din partner. När du blir den i relationen som ger och ger utan att få någon bekräftelse tillbaka. Då kan det vara dags att fundera kring vad relationen faktiskt ger. Du ska inte behöva känna att du blir dränerad på energi med den partner du valt att leva med, menar Charlotte. 

Hon menar också att vissa människor istället försöker ändra på sig själva, för att hitta sätt att kompromissa i situationen, men att det kommer till en punkt där man inte vet vad man ska göra. Vissa stannar kvar, eftersom att personen man är tillsammans med fortfarande känns som hemma. Andra väljer att försöka bryta upp och lämna.

Tecken på att en relation är destruktiv

Är det så att du anar att saker och ting inte stämmer i relationen, men inte kan sätta fingret på vad? Då finns det enligt Charlotte några saker att lägga extra tanke vid. Fundera kring hur jämlikheten ser ut i relationen, delar ni på hemmets sysselsättningar? Samma gäller ansvar över barn och ekonomi, är den uppdelad eller drar någon det större lasset? Det är viktigt att tänka på hur fördelningen ser ut, den ena parten ska inte vara den som jobbar för att få relationen att fungera.

– Lika viktigt som att de praktiska delarna är uppdelade lika, måste även den känslomässiga delen vara jämnt fördelad, säger Charlotte till Modette. 

Hur tar man sig ur ett destruktivt förhållande?

Vid frågan på hur man ska göra om man vill lämna en destruktiv relation berättar Charlotte att det finns några viktiga saker att tänka på.

– Det är inte alltid så lätt att ta sig ur relationen, för även om man vet att den är destruktiv är det fortfarande den relationen som känns som hemma. Det kan vara bra att vända sig till någon i ens närhet som du har förtroende för. Försök att sätta ord på vad det är som inte fungerar och förklara hur det känns, så personen förstår situationen, säger Charlotte.

Så kan du märka om någon i din närhet är fast i en destruktiv relation

Ofta kan det vara svårt att märka att någon i ens närhet lever i ett destruktivt förhållande, men det finns tecken som går att märka av. Personen du misstänker lever i en destruktiv relation blir kanske dålig på att höra av sig och ni ses allt mer sällan. När ni väl ses kan du märka att hen har förändrats. Hen är kanske inte lika glad och öppen längre.

– Även flyktbeteenden som alkohol eller otrohet kan förekomma hos personen. Något annat att uppmärksamma kan vara fysiska förändringar viktuppgång eller minskning i vikt. Även hur mån personen är om sitt yttre kan vara tecken att hålla koll på, säger Charlotte till Modette.

Hur hjälper man någon ur en destruktiv relation?

Att vara den stöttande axeln när någon vill lämna sin destruktiva relation kan vara svårt. Tänk på att bara vara ett lyssnande öra till den du vill hjälpa. Försök att undvika att komma med tips eller kopplingar till egna erfarenheter. 

– Den som behöver stöd behöver just bara stöd. Akta dig för att pressa eller stressa hen att ta ett beslut eller att öppna upp sig. Ofta kan det vara känsliga och väldigt personliga saker den ska berätta om, säger Charlotte.

Går det att rädda en destruktiv relation?

– Det beror helt på vilken typ av destruktivitet det rör sig om, även vad beteendet beror på. De som klarar sig tillsammans ur en destruktiv relation är när båda parter vill göra förändringar, säger Charlotte.

Det kan inte vara bara en person som kämpar. Det gäller även att den enskilda personen måste vilja ändra på sig själv och lyssna in sin partner på ett djupare plan. 

Det är inte en “quick fix” att hitta lösningar på en relation som tagit en destruktiv vändning. Båda personer i relationen måste vilja jobba för att hitta lösningar och sätt att gå vidare tillsammans i livet, säger Charlotte till Modette. 

Läs mer:

Fem tecken på att du borde göra slut – trots att du älskar din partner

Det här betyder det om du drömmer att du är otrogen

Destruktivt förhållande? 5 vanliga tecken på att din kompis borde göra slut