Så ofta onanerar kvinnor och män (och så får de lättast orgasm!)

Kvinnlig onani
Kvinnlig onani? Så här mycket onanerar män och kvinnor i Sverige - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Hur ser svenskarnas onanivanor ut egentligen? Hur lyckas vi enklast komma och hur ofta onanerar vi? Ta reda på allt här med rykande färsk statistik!

Är det sant att män onanerar oftare än kvinnor? Ja, i alla fall enligt den senaste rapporten utförd på uppdrag av företaget Lelo. 

Porr är en av de stora skillnaderna när vi snackar sex och onani mellan könen. Mer än dubbelt så många män tittar på porr för extra stimulans vid onani (44 procent). Att lyssna på sexnoveller verkar istället vara mer upphetsande för tjejer när man ska komma i stämning. Det är nämligen fem gånger så vanligt bland kvinnor.

Så ofta onanerar kvinnor och män i Sverige

Nio procent av männen onanerar varje dag, eller till och med flera gånger om dagen. Vanligast bland männen är att onanera några gånger i veckan och bland kvinnorna några gånger i månaden.

   Statistik från Onanirapporten 2021.

Kvinnlig och manlig onani – hur får man orgasm?

Nästan hälften av männen avslöjar att de enklast får orgasm genom att ha sex med en annan person. För kvinnorna är det bara 30 procent. Onani med sexleksaker eller med hjälp av händerna verkar funka bättre för kvinnorna enligt rapporten.

1. Genom sex med annan person (män 49 %, kvinnor 30%)

2. Genom onani med händerna (män 39 %, kvinnor 34%)

3. Genom onani med sexleksak 1% (män 1%, kvinnor 21%)

Läs också: 6 saker alla tjejer borde veta om onani

Män onanerar oftare – kvinnorna pratar mer

Att prata om onani kan vara känsligt och kännas intimt. Faktum är att 66 procent säger att de inte alls talar med någon om onani. Enligt Onanirapporten 2021 pratar många fler kvinnor om onani med sina vänner (18 procent), jämfört med åtta procent av männen. De som är mest frispråkiga kring ämnet? Det är yngre kvinnor som är 18-29 år!

Läs också: Därför har du och din partner inte längre sex – 5 vanliga anledningar

Svårt att få orgasm?

Enligt samma undersökning bidrar onani faktiskt till en bättre hälsa. Mer än hälften av alla svenskar uppger att de onanerar för att det får dem att må bra eller att det på något sätt är nyttigt för dem. 

”Att nå orgasm är för många slutmålet med onani. Studien visar att uppemot fyra av tio svenskar önskar sig fler orgasmer vilket är en tydlig röd tråd i alla de tillfrågade åldrarna. Att fixera sig allt för mycket vid orgasmen kan leda till att det blir en ond spiral men det finns flera sätt för att öka chanserna", säger Elvira Eriksson, Marknads- & kommunikationschef på Lelo.

Så vad kan man göra då?

"God kommunikation med din partner, en lugn och stressfri omgivning, utforskarglädje, tålamod och hjälpmedel i form av sexleksaker är några av de sakerna som kan underlätta för att nå orgasm", berättar Elvira Eriksson vidare.

Satisfyer är en omtalad sexleksak som har hjälpt många att få orgasm. Foto: Unsplash

Undersökningen är utförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo på uppdrag av Lelo. Statistiken har samlats in genom en webbenkät under perioden 20 april–29 april med respondenter från Sverige i åldrarna 18–79 år. Sammanlagt har 2 859 respondenter deltagit och resultatet är riksrepresentativt.

Mer:

Det här vågar män och kvinnor inte prata om – när det kommer till sex