Alkohol kan skada huden – experten: Så minskar du risken

Alkohol kan påverka din hy negativt. Men det går att minska effekten. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Alkoholkonsumtion kan ha negativa effekter på huden enligt flera experter. Här kan du ta reda på hur det påverkar dig och vad du kan göra för att minska skadan.

Alkoholens skada på huden 

Jairo Rodriguez, en näringsfysiolog i New York, berättar för Vouge, att alkohol är ett av de värsta ämnena för huden. Regelbunden konsumtion av minst två alkoholdrycker per dag kan leda till omfattande skador på huden, inklusive uttorkning och rynkor. 

Läkaren Alexander Börve förklarar för First Derm att alkohol är full av toxiner. När kroppen bearbetar alkoholen, produceras en giftig biprodukt som heter acetaldehyd. Denna biprodukt är skadlig för kroppens vävnader och kan bidra till acne och åldrande av huden.

Inflammation är en annan effekt av alkoholkonsumtion, enligt Börve. Alkoholens inflammatoriska egenskaper orsakar att kroppen producerar histamin, vilket vidgar blodets kapillärer och leder till rodnad i huden.

Mer allvarliga hudproblem som eksem och cystisk acne kan också förvärras av alkoholens uttorkande effekter. Alkoholkonsumtion vidgar hudens porer, vilket kan leda till vita och svarta pormaskar och inflammerade kvisslor.

12 budgetprodukter inom hudvård – som verkligen fungerar

Hudens återhämtning

Om man vill dricka lite på helgen men ändå behålla en bra hy finns det några saker du kan göra för att minska effekten av alkoholen.

Trots skadorna har huden en fantastisk förmåga att återhämta sig, men denna förmåga beror på hur mycket skada som har skett. För dem som har druckit i 15-20 år kan återhämtningen vara begränsad, speciellt när det gäller kollagen i huden.

Tips för minskad skada enligt Rodriguez:

  • Minska konsumtionen: Att dricka mer sällan, exempelvis varannan dag eller mindre ofta, kan minska hudskadorna. Alkoholens påverkan varar längre i kroppen ju äldre man blir.
  • Välj alkohol med omsorg: Välj klarare spritsorter som vodka, gin och tequila för mindre hudpåverkan
  • Drick vatten: Ett glas vatten för varje alkoholdryck kan hjälpa till att öka den diuretiska effekten och minska hudskadorna

Så skyddar du huden mot kyliga hösten – våra bästa tips för en bättre hy

Alkoholkonsumtion bland unga vuxna

Enligt en Gallup-undersökning från 2023 har andelen regelbundna alkoholkonsumenter under 35 år minskat med 10 procent jämfört med 2003

Och enligt Karolinska Institutet har nästan varannan person i Sverige över 17 år druckit alkohol varje vecka och mer än en tredjedel dricker motsvarande en flaska vin eller mer minst en gång i månaden.