#januhairy gör succé på Instagram – vill normalisera kroppshår

januhairy, instagram, hårväxt
Hashtaggen #januhairy har spridit sig snabbt på sociala medier. - Foto: Instagram/ @sexogsamfundaarhus & @chalafigue
Dela på Pinterest
Hashtaggen #januhairy blir allt större på Instagram. Nu publicerar kvinnor bilder på sina kroppar och visar upp orakade kroppsdelar för att nå ut med samma budskap – att normalisera hårväxt.

Det är januari och dags för nytt år (och nytt hår) Kanske har du inte hört talats om namnet tidigare, men nu är hashtaggen #januhairy här. Nu visar kvinnor upp orakade kroppsdelar – allt för att normalisera sin hårväxt. Under hashtaggen som nu trendar på sociala medier har det redan samlats hundratals bilder. Bilderna symboliserar och vill nå ut med ett och samma budskap – att det är okej att ha kroppshår som kvinna. 

En av alla som tar ställning i frågan. Foto: Instagram/chalafigue

I flödet på Instagram väljer kvinnor att stå upp i frågan genom att visa upp sin orakade hårväxt. Bland bilderna ser vi både orakade ben och armhålor. Helt enkelt, lite kroppshår här och där!  

Hashtaggen fick snabb respons och flertalet började lägga ut bilder på sin orakade kropp. Foto: Instagram/ fie.sommer

En av de, som har lagt upp en bild för att ta ställning i frågan skriver. "Något jag har känt i en stor del av mitt liv är tävlingen mellan kvinnor. Den dömande attityden. Att hela tiden jämföra sig". Men efter ha träffat flera starka och inspirerande kvinnor som istället lyfter varandra har hon helt ändrat inställning.  

"Kvinnor som skiner tillsammans är fantastisk vackra, starka och ostoppbara!", avslutar hon Instagram-inlägget med. 

Med #januhairy vill kvinnor världen över uppmärksamma ämnet och göra det lika naturligt att ha orakat, som rakat. Hashtaggen har redan lyfts i media och frågan har nu väcks till liv ännu en gång. 

Under #januhairy hittar du flera bilder på orakade armhålor. Foto: Instagram/ mrspycf

Tidigare har vi skrivit om starka reaktioner som väcktes när sminkmärket MAC publicerade en bild på en modell där hårstrån syntes på överläppen. Kommentarsfältet fylldes snabbt av stark kritik – men också av hyllningar. Se bilden som fick internet att skaka i videon nedan. 

Läs också: 9 saker som kommer få ditt hår att växa snabbare