Hudläkaren: Därför får du finnar av solkräm

Solkräm, finnar
Sola säkert i sommar! - Foto: Unsplash & Pixabay
Dela på Pinterest
Varför kan vi få finnar när vi tar på oss solkräm i ansiktet? Överläkaren Ada Girnita ger oss svaret på frågan.

Undviker du att använda solkräm för att den kan ge dig finnar? Då måste du sluta upp med det på en gång! Att skydda sig i solen är superviktigt, och visste du att du egentligen bör ha solkräm på dig året om? 

Såklart är det inte så kul att få finnar i ansiktet av den vita krämen, men det går att komma undan. Men varför får vi egentligen finnar när vi tar på oss solskyddsfaktor i ansiktet?

Ada Girnita är docent och överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm och ger oss svaret på frågan – och anledningen är enkel.

– Den täpper porerna, berättar Ada Girnita.

Foto: Unsplash

Det är inte lätt att hitta rätt bland alla solkrämsprodukter. Kanske tycker du att de kladdar mycket, gör dig vit eller glider av huden så fort minsta svettdroppe produceras? Då borde du se efter vilken typ av solkräm du använder. Extra viktigt är det om du vill undvika finnar i ansiktet.

– Man ska ha en kräm med lätt konsistens så det inte samlas under huden, säger Ada till Modette.

Så helt enkelt: Leta efter en solkräm med hög SPF med lätt konsistens och som inte täppar igen porerna för att säga "bye bye" till finnarna.

När man är ute i solen är det mycket att tänka på – speciellt om du solar. Är det farligt att sola med sminket på eller är det bara en myt? Vi har tagit reda på vad som egentligen händer med hjälp av en hudterapeut. Se i videon nedan.

Mer:

Har din SPF gått ut och blivit gammal? Så vet du

Sommarens bucket list 2019 – 50 punkter att checka av