PRP-behandling för hår: Så funkar en “vampyrbehandling”

Tunt hår går att behandla med PRP
Tunt hår går att behandla med PRP - Foto: Envato Elements / Stevica Mrdja
Dela på Pinterest
PRP står för Platelet Rich Plasma och är en behandling för dig som tappar mycket hår. Läs allt du vill veta om “vampyrbehandlingen” här!

Om du har problem med tunt hår, eller rent av håravfall, kan en PRP-behandling vara ett bra alternativ. Behandlingen stimulerar nämligen hårväxten och går att utföra både på huvudet – men också för den som vill stimulera sin skäggväxt. 

Vad är PRP-behandling?

PRP-behandling för hår är en behandling som passar dig som upplever att du tappat mycket hår. Det är en teknik som går ut på att utvinna blodplasma som sedan injiceras i din hårbotten där du har tunt hår. Man kan säga att den friska blodplasman som injiceras på de drabbade ställena "uppmuntrar" hårsäckarna att växa ut starkare hår. Man kan också göra PRP-behandling för att motverka rynkor, och är alltså en utbredd metod för att stimulera kollagen och tillväxt av unga, friska celler.

Hjälp, varför kallas det “vampyrbehandling”?

PRP-behandlingen kallas ibland för det obehagliga ordet “vampyrbehandling”, eftersom man arbetar med att utvinna en persons egen blodplasma. Det låter ju rätt läskigt, men det är inget farligt alls. Genom att utvinna din egen blodplasma som innehåller tillväxtfaktorer kan stamcellerna runt hårsäcken på så vis expandera. Det gör helt enkelt att hårsäcken i fortsättningen producerar ett starkare hårstrå än innan! 

Hur vet jag om det är en behandling för mig?

För att veta om du skulle svara bra på en PRP-behandling för ditt hår behöver du kontakta en certifierad klinik som erbjuder behandlingen. Där kan du boka konsultation och rådgivning och en expert kan se över ifall behandlingen är något för dig och din hårtyp. Det spelar också roll vilken typ av håravfall du har – om det är ärftligt, om det är stressrelaterat eller om du har underskott av ett näringsämne. Även graviditet, amning och övervikt kan vara orsaker till håravfallet.

Läs också: 7 anledningar till varför du tappar hår – och vad du kan göra åt det

Hur mycket kostar det?

Det kan kosta olika beroende på hur omfattande din tunnhårighet är, men räkna med att det kostar. En standardbehandling kan kosta runt 5 000 kronor.

Behöver man göra det ofta?

Du behöver göra det några gånger för att få upp ett resultat av en behandling. Det är mycket ovanligt att du bara behöver göra en PRP-behandling en gång. Räkna med att behöva göra om behandlingen i alla fall 4 gånger och att du behöver ungefär en månads mellanrum mellan behandlingarna. 

Läs också: Browlift – allt du vill veta om ögonbrynstrenden

Är PRP-behandlingen permanent när jag väl ser resultat?

Alla individer fungerar olika – men det korta svaret på frågan är nej. I och med att du inte kan gå till botten med varför du är tunnhårig kan det hända att du kommer behöva göra om behandlingen igen.

Tänk på det här innan du gör en PRP-behandling

Det är viktigt att komma ihåg att en PRP-behandling inte är något du bara ska göra lite spontant. Det är inte alla som kommer svara bra på en vampyrbehandling – tvärtom! Se till att du pratar igenom ditt beslut med en expert innan du bokar behandlingen. Fråga alltid vilka förväntningar du kan ha på resultatet, vad det kostar och vilken effekt du själv är ute efter. Det är viktigt att du är införstådd med hur det kommer bli i förväg, därför är inga frågor dumma frågor.

Tänk också på att behandlingen tar tid, du kommer inte se effekt på en gång.

  • Diskutera alltid först med en expert

  • Gå alltid till en certifierad klinik

  • Förvänta dig inte resultat på en gång

  • Var beredd på att det kommer kosta mycket

Mer:

Hårtrender 2022: Hårfärger och frisyrer att satsa på