Vitaminer för håret – 5 tips för ett längre och friskare hår

- Foto: STELLA Pictures/ddp/abaca press, Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS/ddp images, MEDS, Åhlens
Dela på Pinterest
I en värld där många av oss strävar efter det perfekta svallet, kan kosttillskott och vitaminer vara svaret för att få ett friskt hår även inifrån. Här är våra favoriter när det kommer till kosttillskottet för håret!

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Vitaminer för håret

Många av oss önskar både ett längre och tjockare hår, men det kan vara frustrerande när håret inte växer i den takt vi vill. En av lösningarna kan vara att säkerställa att vi får i oss rätt mängd viktiga vitaminer som i sin tur främjar hårets tillväxt.

Vilka vitaminer är viktiga för håret?

Det finns en del vitaminer som alla bidrar till hårets hälsa på olika sätt. Här är några av dem: 

  • Biotin: B7 bidrar till normal hårväxt och är en av de mest kända vitaminerna för hårväxt. Brist på Biotin kan både leda till håravfall och svagt hår.
  • Vitamin A: Vitamin A är nödvändigt för celltillväxt, inklusive våra hårceller. Vitamin A producerar oljor som hjälper till att hålla hårbotten återfuktad.
  • Vitamin C: Vitamin C hjälper kroppen att producera kollagen som i sin tur är en viktigt protein för håret. Den hjälper också att absorbera järn, som är en nödvändig mineral för hårväxten.
  • Vitamin E: Vitamin E har flera antioxidantegenskaper som kan hjälpa till att minska oxidativ stress i hårbotten.

Kosttillskott för håret

Förutom vitaminer är det också viktigt att tänka på andra näringsämnen som järn, zink, protein (kollagen) och omega-3 fettsyror, som alla spelar en väsentlig roll för hårets hälsa. Det är alltid en bra idé att diskutera med en expert innan du börjar med ett nytt kosttillskott, så att du på så sätt kan få hjälp att ta fram den bästa kombinationen för just ditt hår.

Nedan listar vi våra favoriter som alla bidrar till hårets hälsa och välbefinnande!

Vad gör kollagen för håret?

Kollagen produceras naturligt av kroppen samtidigt som kroppen ständigt bryter ner det. När det gäller håret spelar kollagen en avgörande roll i att upprätthålla dess styrka och elasticitet. Med bland annat åldern, UV-strålning och rökning minskar kroppens naturliga produktion av kollagen vilket kan leda till att håret blir svagare, tunnare och mindre elastiskt. Därför kan det vara bra att addera kollagen genom kosten eller via kosttillskott. 

Läs även: Årets bästa hårserum – bäst i test

MSM + Vitamin C

Detta kosttillskott från Great Earth kombinerar MSM och vitamin C i ett! MSM (Metylsulfonylmetan) är en svavelkälla som är en viktig komponent i kollagen och kreatin, som i sin tur är viktig för hud, hår, naglar, hjärta, muskler och skelett. Vitamin C är en antioxidant som både hjälper till att skydda hårsäckarna mot skada, samt hjälper kroppen att producera kollagen som är avgörande för hårets hälsa. Produkten bör tas tre gånger om dagen i samband med måltid. Du hittar den här!

Läs även: Så får du håret att växa med hjälp av rosmarinolja – 4 tips

A+ Hair & Nails

A+ Hair & Nails är utvecklat för att förbättra hår och naglar. Den består av noga utvalda näringsämnen specifikt framtagna för hår och naglar, samt en kombination av kollagen och MSM som båda är centrala komponenter i kroppens vävnader. Den innehåller även vitamin C som hjälper till att producera kollagen, Zink som bidrar till att bibehålla normalt hår, samt Biotin och Selen som stärker sköra naglar. Du hittar den här!

Skip Hår, Hud & Naglar

Skip kosttillskott är svensktillverkat och framtaget för att förbättra hud, hår och naglar. Kosttillskottet innehåller vitaminer och aminosyror som magnesium, kalcium, järn och B12 som alla hjälper till att bygga upp kroppens protein. Du hittar kosttillskottet här!

Läs även: Kokosolja i håret – så får du bäst effekt

Hair Formula Gummies for Women

Hairlust Hair Formula Gummies for Women är rika på alla de vitaminer som behövs för att stärka håret inifrån. Vingummit är sockerfritt och innehåller B12-vitamin, C-vitamin, Zink och D-vitamin. Det vi älskar med dessa är dels jordgubbssmaken, men också att det går så snabbt att ta med dem. Detta gör att man inte lika enkelt glömmer (kanske för att de smakar så gott). Produkten är dessutom gluten- och laktosfri. Du hittar dem här!

Vital Proteins Collagen Peptides

Vital Proteins Collagen Peptides är ett bästsäljande kollagen från USA som enkelt tillsätts i kalla eller varma drycker. Det bästa med produkten är att den är helt smakfri, vilket gör den perfekt att hälla i smoothien eller morgonkaffet. Ett stort plus är att den både finns i färdiga portionspåsar eller som löspulver med doseringssked. Du hittar Vital Proteins här!


Läs även:

Årets bästa hårboste – bäst i test för alla hårtyper

Hårolja för alla hårtyper – bäst i test

Så skapar du salongsfönat hår hemma – med papiljotter

Hur får man håret att hålla? – 8 tips för en hållbar frisyr