Gua sha-massage – så gör du ansiktsbehandlingen hemma

Gua sha
Gua sha-massage – så gör du ansiktsbehandlingen hemma. - Foto: Pexels/ Yan Krukov
Dela på Pinterest
Kan verkligen massage med stenar ge ansiktet fastare och slätare hy med mer lyster? Gua sha är en naturlig ansiktsbehandling för huden som, enligt många, faktiskt fungerar. Här förklarar Modette hur man ska använda sig av gua sha hemma!

I den här artikeln förekommer det annonslänkar.

Brukar du också vakna upp med ett svullet och vätskefyllt ansikte? Genom att använda dig av gua sha-massage kan du få en naturlig ansiktsbehandling som ger dig fastare och jämnare hud med massa härligt glow. Gua sha är snackisen som kan beskrivas som yoga för ansiktet som kan ge ditt ansikte magiska resultat!

Vad är gua sha?

Gua sha är en traditionell kinesisk behandling som både är djupgående och avslappnande. Det är en enkel behandling som du kan genomföra på dig själv – sittandes hemma i soffan. En gua sha är ett verktyg i sten, ofta jade eller rosenkvarts, som du använder för att massera ditt ansikte. Gua sha har en djupgående effekt på hudens åldrande, spänningar och svullnader. 

Kan det verkligen  vara skönt att massera ansiktet med en sten? Ja! Trots att det är en sten så är den förvånansvärt skön och behaglig mot huden och den känns både mjuk och följsam. Genom att massera huden med ett gua sha-verktyg så sätter man fart på lymfsystemet och hjälper huden att rena sig själv. 

Gua sha – ett naturligt ansiktslyft?

Vi är nog många som sett videos på sociala medier där personer som använt sig av gua sha-massage visar upp otroliga resultat – men är det verkligen sant? Genom att använda sig av en gua sha så kan man forma sitt ansikte. En gua sha hjälper kroppen att forsla bort onödig vätska och slaggprodukter och du kan forma och förstärka dina ansiktsdrag. När du använder en gua sha regelbundet så kan du faktiskt framhäva dina ansiktsdrag och få tydligare käk- och kindben. 

Vad får man för resultat?

Att använda gua sha är både avslappnande och skönt för huden. Genom att massera huden med gua sha så ökar man blodcirkulationen i ansiktet vilket ger dig ökad lyster. När man använder sig av ett gua sha-verktyg hjälper man lymfsystemet att rensa ut slaggprodukter och minskar svullnaden i ansiktet. Gua sha-behandlingen sätter igång en utrensningsprocess som hjälper huden att få igång flödet och kan därmed hålla akneutbrotten borta. Gua sha sägs även motverka fina linjer och rynkor. 

Det är viktigt att du använder din gua sha på rätt sätt – annars kan du gå emot det naturliga lymfflödet i kroppen. Det är viktigt att ha rätt teknik med din gua sha: ha en lätt hand, dela upp ansiktet i olika zoner och dra din gua sha så nära huden som möjligt. Rätt teknik ger stor skillnad i resultatet. 

Hur ofta ska man använda gua sha?

Ju mer desto bättre är devisen som gäller när det kommer till gua sha. Att regelbundet använda gua sha har en positiv effekt på din hud. Ett tips är att använda din gua sha varje eller varannan morgon som ett steg i din morgonrutin. En gua sha behandling är ett skönt och lugnt sätt att starta dagen på. 

Olika typer av gua sha-verktyg

Det finns flera sorters gua sha-verktyg med olika egenskaper. 

Foto: Unsplash/ Viva Luna Studios
  1. Gua sha-sten
  2. Gua sha-roller
  3. Gua sha-sked
  4. Gua sha-kam

Som nybörjare är det absolut enklaste verktyget att använda en gua sha-roller. Rollern kräver ingen speciell teknik då du drar den över hela ansiktet med en lätt hand. Rollern dras alltid i riktningen uppåt och utåt. Det verktyg som de flesta förknippar med gua sha är stenen. Gua sha-stenen ser nästan ut som en skrapa och har olika vinklar som passar för olika delar av ansiktet. Gua sha-stenen är det optimala verktyget om du vill framhäva dina käk- och kindben. 

Så gör du en egen gua sha behandling hemma

Det är enkelt att genomföra en gua sha-massage hemma. Om du är osäker på hur man utför massagen finns det många bra tutorials att titta på Youtube. 

  • Inled med att att rengöra din hud och smörj in huden med olja. Det är viktigt att vara återfuktad så att ditt gua sha-verktyg glider på huden utan friktion. 
  • Håll i ditt gua sha-verktyg med en lätt hand. Börja massera nacke och hals genom att dra din gua sha uppåt, du ska aldrig dra din gua sha i en nedåtrörelse. Fortsätt sedan med din gua sha på din käklinje och ditt kindben. Ett tips är att ta en sida av ansiktet och halsen i taget. Repetera alla drag 3 till 10 gånger. Gua sha-verktyget ska dras så nära huden som möjligt. 
  • Med en lätt hand fortsätter du att dra din gua sha mot öra och tinning. Det viktigaste i en gua sha-behandling är att du alltid drar din gua sha uppåt och utåt. Det är när du drar din gua sha uppåt och utåt du får ett naturligt lyft. 
  • När du masserat hela ansiktet med din gua sha så avslutar du med en större rörelse. Du drar din gua sha som en våg över ansiktet ner mot örat och slutligen bakom örat. Denna sista rörelse rensar ut slaggprodukter och kickar igång lymfsystemet.
  • Rengör din gua sha med tvål och vatten. 

Fler tips om gua sha

Förvara ditt gua sha verktyg i kylen så får du extra bra effekt på svullen hud då det har en kylande effekt. 

Det ska inte göra ont att använda ett gua sha-verktyg. Rodnad kan uppstå men kom ihåg att vara lätt på handen. Undvik att använda ditt gua sha-verktyg på inflammerade områden. 

För halsen kan du arbeta på två sätt med ditt gua sha-verktyg. Om du drar din gua sha uppåt så arbetar du ålderskorrigerande. Om du drar din gua sha nedåt så arbetar du med lymfdränage. 

Vill du lära dig hur man gör en gua sha massage? Titta på klippet nedan!


Artikelbild: Pexels/ Yan Krukov och Unsplash/ Viva Luna Studios

Läs mer: 

Exfoliera mera: Allt du behöver för kemisk peeling

Stor guide – 10 vitamin C serum som ger dig glow

Så får du håret att växa med hjälp av rosmarinolja – 4 tips

Hur får man håret att hålla? – 8 tips för en hållbar frisyr