Folk är tokiga i ASMR – därför funkar den

ASMR är ett fenomen som får hela kroppen att slappna av.
ASMR är ett fenomen som får hela kroppen att slappna av. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Har du sömnproblem? Med hjälp av YouTube-trenden ASMR kan du somna apå nolltid!

ASMR är en avslappningsmetod som tagit världen med storm. 

ASMR: YouTube-trend 

ASMR står för  "autonomus sensory meridian response". Det är ett fenomen som är allra störst på YouTube och ses av miljontals tittare världen över. Fenomet beskrivs bäst som en fysisk och känslomässig reaktion på till exempel triggande ljud och bilder, även kallat "Triggers" – viskningar, massage, en ansiktsbehandling, en hårklippning, att man river och knappar på olika föremål. Vanligast bland ASMR-youtubers är att man använder flera triggers i en video. 

Metoden ska ge ett inre lugn och rysningar längs med ryggraden, nacke och huvud. Anledningen till reaktionen är att serotonin, oxytocin och endorfiner frigörs samtidigt delar av hjärnan aktiveras. Tillsammans skapar det en fysisk såväl som känslomässig reaktion. 

Forskare: ASMR minskar stress

Enligt en studie vid Sheffield universitet studerade man ASMR som metod på olika människor. Resultatet visade ASMR gav deltagarna lägre puls och gjorde att de kände sig mer avkopplade än de deltagare som inte upplevt det. Slutsatsen som forskare drog var att ASMR går att likställas med bland annat mindfulness och meditation som verktyg för att sova bättre och minska stress. 

Se ett exempel på hur en ASMR video kan se ut! Så luta dig tillbaka och slappna av en liten stund. 

I takt med att ASMR trenden växer sig starkare för varje dag går det även nu lyssna på Spotify och det finns flera meditationsappar som har kanaler med endast ljud för att trigga ASMR. 

Mer: 

Därför sover vissa personer med öppna ögon

Drömmer du om att du är gravid? Det här betyder det