Svårt att sova? 6 saker du måste göra under dagen

Svårt att sova, sömnbesvar
Har du svårt att sova? - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Har du svårt att somna på kvällen? Då borde du läsa det här. Hur många av punkterna checkar du av?

Många lider idag av sömnsvårigheter och har svårt att somna. Kanske är du en av dem? Vissa dagar sover man bättre, andra sämre och oftast är det helt ofarligt. Men vi håller med, det är inte alltid så kul att ligga yrvaken mitt i natten och titta på klockan varannan minut. 

Därför har vi med hjälp av Vårdguiden listat några tips som kan hjälpa dig att somna på kvällen. Hur många av de här följer du idag?

1. Rör på dig under dagen

Om du har rört på dig under dagen blir du naturligt trött när det är dags att krypa ner i sängen, och hur skönt är det inte att sova när man har kört ett riktigt jobbigt träningspass?

2. Undvik ljus på kvällen 

Ingen nyhet, men lätt att glömma bort! Skrolla inte på mobilen i sängen innan du ska sova och undvik ljus sent på kvällen. Ljuset från både skärmen, och utomhus, kan motverka sömnen.

3. Skippa koffein sex timmar innan

Drick inte kaffe, läsk, energidryck eller annat med koffein senare än sex timmar innan du ska sova. Snusar eller röker du? Dags att sluta! Enligt Vårdguiden förbättrar det även din sömn.

4. Flytta din klocka eller mobil

Ha inte mobilen eller din klocka i sovrummet då du kan bli stressad av att se hur tiden går om du inte somnar direkt.

5. Ha det mörkt och svalt i sovrummet

Ett mörkt och svalt sovrum är det bästa för en god natts sömn. Den perfekta temperaturen är faktiskt 14-18 grader. Är det för varmt hemma? Här är tips på hur du får det svalare i rummet.

6. Inte somnat efter en halvtimme? Gå upp!

Går det verkligen inte att somna, trots att det har gått mer än 30 minuter? Då är det bättre att gå upp och göra en lugn aktivitet. Läs en bok, lyssna på musik eller något annat. Sängen kan nämligen bli en stressfaktor om hjärnan förknippar den med sömnlösa timmar.

Har du långvariga sömnbesvär i mer än fyra veckor, minst varannan natt? Då borde du kontakta vårdcentralen.


Får du inte tillräckligt med sömn? Ta reda på om du lider av sömnbrist i videon nedan.

Mer:

Därför ska du alltid sova med stängd sovrumsdörr