Tips för dig som är särbo - så håller ni kärleken i liv fast ni inte bor tillsammans

Särbo - tips för ett sunt förhållande
Tips för dig som lever som särbo - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Visst kan man vara lyckliga tillsammans fast man inte bor ihop. Se våra 4 tips till ett sunt och lyckligt särboförhållande.

Det finns inget rätt och fel i kärlek och hur man väljer att leva och bo i ett förhållande. Vi lever ibland i flera olika relationer under vår livstid som har växlande behov och önskemål som vi måste ta hänsyn till. Ett boendealternativ som blivit mer och mer populärt är att leva som särbos.

Ni kanske arbetar på olika orter eller har rotat er i er omgivning och vill inte ändra på det. Det finns eventuellt barn med i bilden som inte är bekväma med att ni är i en ny relation. Vad orsakerna än är kan ett liv som särbo passa och det finns en del tips på hur ni håller ert särboförhållande i liv.


1. Särbo tips: Kommunikation

Kommunikation är viktigt i alla relationer, men för särbos är den vital. Ni ses inte på samma sätt som i ett traditionellt samboförhållande och delar inte det vardagliga livet. Kommunikationen behöver vara både regelbunden och tätt återkommande. Det är inte fel att till exempel ha avtalade tider eller möten för att prata. Det ger en stabil grund att stå på och ni minimerar eventuella missförstånd och problem.


2. Särbo tips: Tillit

För att särbolivet ska fungera i längden krävs det att ni har en stor tillit. Se till att uppmärksamma varandra och skapa en trygghet i relationen. Ett sätt är att ha gemensamma drömmar och mål som ni delar. Det kan exempelvis vara en längre resa ni sparar till eller en sommarstuga som ni äger tillsammans.


3. Särbo tips: Egentid

Det kan låta tokigt att ni ska sätta av egentid när ni inte lever ihop. Första tanken är säkert att ni ska spenderar så mycket tid ni kan när ni väl är fria. Men det är lika viktigt att få egen tid där ni kan göra vad ni själva vill. Det kan vara att utöva sin hobby, läsa en bok, gå och träna eller träffa sina egna vänner. Oavsett vad så behöver vi alla vår egen tid.


4. Särbo tips: Skapa ett gemensamt umgänge

Men det är även viktigt att vara i ett sammanhang där ni båda hör hemma. Ni kan exempelvis ha gemensamma vänner på middag, lära känna varandras familjer och släktingar, fira högtider tillsammans. Precis som i alla förhållande måste man jobba för att få relationen att fungera, vare sig man är gift, sambo eller särbo. Lycka till!

Läs mer om relationer:

Dirty talk är inte pinsamt

Raggningsrepliker

Stjärntecken som passar ihop -  sexuellt!