Vad är bra för slitet hår? Här är 10 tips för bättre hårkvalité

Vad är bra för slitet hår? Här är 10 tips för bättre hårkvalité
Här är våra tio bästa tips för att motverka slitet hår. - Foto: Adam Winger/Unsplash, Ivana Cajina/Unsplash
Dela på Pinterest
Behöver du hjälp med att få bukt med ditt slitna hår? Då har du kommit helt rätt! Här har vi listat tio tips på hur du vårdar slitet hår.

Under vintern märks det ibland extra tydligt att håret känns slitet, torrt och frissigt. Det kan kännas omöjligt att få till det perfekt glänsande håret. Men det kan gå med hjälp av rätt produkter och lite tålamod. Ta steget mot bättre hår med hjälp av våra tio tips och låt 2023 bli ditt bästa hår-år!

Tio tips för att motverka slitet hår:

1. Gå till frisören, regelbundet!

Det bästa sättet för att bli av med dina slitna toppar är såklart att låta dem klippas av hos frisören. Regelbundna besök gör dessutom att håret håller sig friskare och växer snabbare. I dessa tider vill du kanske hålla på pengarna i plånboken, men försök att inte låta håret lida allt för mycket. Att klippa håret själv framför badrumsspegeln blir sällan som man tänkt sig.

2. Tvätta inte håret för ofta

Ditt hår slits snabbare om du tvättar det för mycket. De flesta frisörer rekommenderar att man tvättar håret en till två gånger i veckan för att hålla det friskt. Detta tips hjälper även dig som har problem med fet hårbotten. Tvättar du för ofta torkar du ut din hårbotten och sköljer bort naturliga oljor. Det gör att det i sin tur produceras ännu mer talg och ger en fetare hårbotten.

3. Återfukta med hårinpackning

Minst en gång i veckan bör du använda hårinpackning i samband med tvätt. Låt produkten sitta i några minuter så har du gjort ditt hår en stor tjänst genom att tillföra fukt och näring. 

4. Undvik plattången

När du utsätter håret för värme blir det torrt och går lättare av. Om du ska styla håret med värme är det viktigt att verktyget inte är för varmt, max 180 grader rekommenderas. Ännu viktigare är värmeskyddet som man sprayar på innan användning för att behålla hårets fukt. 

Tips! Prova nya trenden “heatless curls” – en värmefri metod där du snurrar håret runt exempelvis ett morgonrocksband.

5. Lyxa med sidenörngott

Byt ut ditt vanliga bomullsörngott mot ett i siden! Det är skonsamt mot håret och gör att du inte får tovor. Det är lite dyrt, men vill du unna dig och ditt hår lite lyx är det perfekt.

6. Borsta inte blött hår

Håret är mer känsligt när det är blött. Hårstråna blir mer elastiska och går lättare av, därför är det bättre att låta det torka först.

--> Läs mer om frisyrer 2023

7. Använd rätt borste

Valet av hårborste spelar faktiskt roll, så det kan vara värt att lägga en extra slant på en som är bra. Det finns olika borstar för olika hårtyper och att hitta rätt för just dig hjälper ditt hår mot frissighet, minskar tovor och kan ge bättre struktur.

8. Serum och hårolja

Det är minst lika viktigt att ta hand om håret efter du kommit ut ur duschen också. Genom att använda serum och hårolja återfuktar du håret och ger det skydd mot alla föroreningar i luften. Det ger fint lyster och skyddar även mot både solen och värmeverktyg.

9. Sov i fläta

När du sover med utsläppt hår blir det friktion och kan lätt bli trassligt. Genom att göra en enkel fläta håller du håret på plats och minskar slitage samtidigt som du vaknar upp med fina vågor på köpet!

10. Sluta bleka

När du bleker ditt hår slits det mycket fortare. Det finns starka ämnen i blekningen som kan försämra hårets struktur och göra det torrt. Som resultat kan håret bli väldigt svårhanterligt. Prova att använda skonsamma toningar istället eller låt håret vila.