Maja Nilsson Lindelöf talar ut om ätstörningen: "Jag var besatt"

Maja Nilsson Lindelöf talar ut om tuffa tiden.
Maja Nilsson Lindelöf talar ut om tuffa tiden - Foto: Instagram @majanilssonlindelof
Dela på Pinterest
I sitt sommarprat talar Maja Nilsson Lindelöf ut om livet i Portugal, kärleken till maken Victor och den tuffa tiden med ätstörningar. Läs mer här.

Maja Nilsson Lindelöf, 29, är en av sommarvärdarna i Sommar i P1 och hennes avsnitt är starkt, rörande och ärligt. Hon berättar om en turbulent tid i familjen, om första mötet med maken Victor Nilsson Lindelöf och om den psykiska ohälsa som präglat en stor del av hennes liv.

Läs mer: Allt om Maja Nilsson Lindelöf: Familj, inbrottet och relationen till Sanna Guidetti

Maja Nilsson Lindelöf om tuffa tiden

Efter att Maja som 19-åring träffade Victor tog det inte lång tid tills att hon flyttade ned till sin fotbollsspelande pojkvän i Portugal. Men vad som skulle bli deras första lyckliga tid i livet ihop tog en vändning när Majas psykiska hälsa försämrades.

I sitt sommarprat berättar Maja att hon försökte skapa sig ett liv i den nya staden, men att det var svårt utan att ha någon tillhörighet eller förpliktelse, samt när alla vänner och familjen bodde kvar hemma i Sverige. 

– När jag vaknade städade jag lägenheten även om den redan var städad. Jag handlade kvällens middag och målade naglarna, om och om igen. Jag bytte lakan och tränade och tränade. Efter ett år var jag fortfarande ensam, berättar hon.

Läs merSanna Guidetti bekräftar relationen med Maja Nilsson Lindelöf: "Vi är vänner"

Talar ut om ätstörningarna: "Besatthet"

Det enda Maja kände att hon kunde kontrollera var sitt utseende, och framförallt sin vikt. Hon berättar att en slags träningsmani startade, med två träningspass om dagen och ett visst antal kalorier brända per pass. 

– Det var en besatthet, och när våra familjer hälsade på kunde jag inte njuta för att jag visste att det innebar att jag skulle behöva äta kalorier. Jag skulle tappa kontrollen, säger hon.

Hon berättar att Victor stod bakom henne och gjorde allt vad han kunde för att finnas där trots sitt upptagna schema. Men hon berättade aldrig för honom om hur illa det faktiskt var, att hon spydde upp sina måltider och sprang tills hon nästan svimmade.

Problemen var värre än hon trodde

Efter tre år av ätstörningar var det en snabb googling som gjorde att influencern insåg allvaret. Hon hade både bulimi och ortorexi, och det var när hon läste att infertilitet var en av konsekvenserna av sjukdomarna som hon valde att ta tag i problemen.

– Ingen skulle ta ifrån mig chansen att bli mamma, säger hon känslosamt i sommarpratet.

Hon började prata med en psykolog, satte upp mål och tog en dag i taget. Trots att flytten till Manchester blev en utmaning och ett bakslag, kämpade hon sig igenom den tuffa tiden.

Maja hyllar maken Victor: "Tack"

I slutet av sitt sommarprat väljer Maja Nilson Lindelöf att hylla maken Victor som alltid stått vid hennes sida genom de tuffa åren. 

– Victor, tack för all inspiration du oföränderligt gett mig i tio år. Tack för att du har torkat mina tårar och hjälpt mig ut ur det mörker som fanns i mig. Tack för att du varje dag säger att jag är det absolut vackraste du vet. Jag kommer alltid fortsätta att bära dig så som du har burit mig.

För dig som behöver stöd och hjälp

Behöver du någon att prata med? Har du tankar kring kropp, mat och träning som känns jobbiga? Ring ätstörningslinjen och prata med en person som själv har varit drabbad och kan hjälpa dig.

Telefonnummer Ätstörningslinje: 020 – 20 80 18