Massiv kritik mot Sanna Guidetti och Rosanna Charles – anklagas för antisemitism

Sanna Guidetti och Rosanna Charles
Sanna Guidetti och Rosanna Charles driver podcasten "Högt i tak" ihop. - Foto: Stella Pictures/Jari Kantola, Instagram/@sannaguidetti
Dela på Pinterest
Sanna Guidetti och Rosanna Charles driver sedan april 2023 podcasten "Högt i tak" ihop. Efter det senaste avsnittet av podcasten anklagas duon för antisemitism. "Vi förstår att vi kan ha spätt på en fördom om judisk makt och inflytande", säger duon i ett uttalande.

Podduon Sanna Guidetti och Rosanna Charles kritiseras för att ha uttryckt sig antisemitiskt i sitt senaste poddavsnitt – ett avsnitt som de nu klippt om, vilket Expressen var först med att rapportera om. 

I den sekvens som nu klippts bort från avsnittet tog Sanna Guidetti och Rosanna Charles upp en intervju med Kanye West, i vilken han påstår att judar kontrollerar ekonomi, politik samt stora bolag inom nyheter och musik, skriver tidningen. 

– Det var någon intervju med Kanye West. Någonting att varför inga andra artister uttalar sig är för att musikbolagen är typ ... ägda, säger Sanna Guidetti i den nu borttagna delen av avsnittet.

Poddkollegan Rosanna Charles frågar då om det är judar Sanna Guidetti menar, varpå hon svarar: 

– Ja, israeler. 

Rosanna Charles fortsätter och uttrycker då följande:

– Ja, det är klart, men judar äger allt.

Hon tillägger sedan:

– Det är samma sak med de som lägger ut om Palestina, de blir "shadowbanned". 

Ovan nämnda samtal kom på tal i avsnittet i samband med att de diskuterar det faktum att Youtubern Filip Dikmen sparkats från sitt planerade jobb som en av programledarna i årets "Musikhjälpen". Beslutet från Sveriges Radio ska ha kommit till följd av att Dikmen publicerat videor om kriget mellan Israel och Hamas.  

Sekvensen där de talar om Filip Dikmen är fortfarande kvar i avsnittet. 

Kritik mot uttalandet i "Högt i tak"

Uttalandet har mött stark kritik på sociala medier. Både i kommentarsfält på Sanna Guidettis och Rosanna Charles respektive sociala medier och på X, tidigare Twitter, har det yttrats kritik om vad som sades i podcasten. 

En av de som riktat kritik mot duon är moderaternas pressekreterare Amos Friedman

"Sitter på riktigt Sanna Guidetti och Rosanna Charles och säger att judar äger allt och styr media? Wow. Klassisk konspirationsteori att sprida. Ett förtydligande från podduon till sina tiotusentals lyssnare vore nog på sin plats.", skriver han i ett inlägg.

Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, säger till Expressen att han blir "förskräckt" över uttalandet i podcasten: 

– Jag blir helt förskräckt över hur två förebilder för så många unga personer väljer att dela rent antisemitiska konspirationsteorier. 

Sanna Guidetti och Rosanna Charles ber om ursäkt

Efter att kritik börjat strömma in till Sanna Guidetti och Rosanna Charles valde de att be om ursäkt för sitt uttalande:

"Vi vill be om ursäkt för att vi förde samtal i senaste avsnittet av Högt i tak som kan misstolkas. Vi inser att våra ord och ljudklippet om judiska ägare av stora bolag kan uppfattas som antisemitiska."

De fortsätter:

"Vi förstår att vi kan ha spätt på en fördom om judisk makt och inflytande. Det var aldrig vår avsikt och vi förstår hur problematiskt detta kan uppfattas. Vi tar avstånd från alla Kanyes antisemitiska påståenden. Vi borde ha varit noggrannare." 

Foto: Instagram/hogt.i.tak