Med sommaren och semestern bara ett stenkast bort är det många som vill fixa sig extra fina. Allt från ögonfransförlängning till att måla naglarna.
Det finns dock en hake, särskilt med att måla naglarna.
Okända risken många inte vet om
För Måbra berättar fotterapeuten Rey Manzanare, som driver flera kliniker, att han träffar flera personer dagligen som vill göra sig lite extra fina på naglarna.
Och det är många gånger kunder besöker honom för att dölja missfärgningen på naglarna som ofta gömmer sig under nagellacket.
De flesta känner säkert igen sig ha missfärgade naglar – både på händerna och fötterna. Men vad många inte vet är att det självaste nagellacket kan vara boven bakom missfärgningen.
När vi går hela somrar med nagellack på tårna riskerar vi inte bara gulare naglar – vi glömmer bort att ha koll på eventuella förändringar som kan ligga under.
LÄS MER: Hudläkare varnar för virala trenden – kan orsaka cancer
Förändringar att hålla koll på
Genom att hålla koll på eventuella förändringar på naglarna kan man upptäcka underliggande sjukdomar. Några praktiska exempel på avvikelser att uppmärksamma på naglarna, är enligt Min doktor:
- Blåa eller lila naglar.
Detta kan vara ett tecken på syrebrist och dålig blodcirkulation. Färgen kan även komma i samband med kyla och brukar försvinna när man rör på sig.
- Gula naglar.
Har du gula naglar kan det vara ett tydligt tecken på nagelsvamp eller om du använt nagellack. Men kan också bero på rökning.
- Vita prickar.
Att hitta vita prickar på naglarna är relativt vanligt och beror oftast på skador i nageln. Men kan också orsakas av vissa läkemedel eller cytostatikabehandling.
Gropar.
Hittar du gropar i naglarna kan det tyda på hudsjukdomen psoriasis.
Svart streck eller svart i nageln.
Om du hittar en svart rand eller mörk fläck på nageln kan det vara hudcancer och då är det viktigt att du söker vård. Men kan också blandas ihop med pigmentfläckar eller ett brustet blodkärl.
Räfflade naglar.
Räfflade naglar kan bero på åldrande och är inte farligt. Men kan i vissa fall röra sig om underliggande sjukdomar som diabetes eller njursvikt.
Torra eller spruckna naglar.
Har du sköra, tunna och mjuka naglar kan det bero på vitaminbrist, anemi eller sköldkörtelbesvär – men kan ibland uppkomma av nagellack eller åldrande.

LÄS MER: Caia-produkten innehåller farliga ämnen – kan ge livslånga problem
Nagellack i sommar? Då riskerar du detta
Den största risken med att gå för länge med nagellack är med fukten som skapas under nagellacket kan det leda till nagelsvamp, berättar Rey Manzanare till Måbra.
Det fungerar ungefär på samma sätt som att klistra fast en plastbit på nageln.
Fotteraputen rekommenderar att bara använda nagellack när man "måste", vid tillfällen där naglarna faktiskt syns. Efter att man har visat upp fötterna bör man ta bort det direkt – för att minska risken för nagelsvamp.
Även våra skor påverkar, särskilt de med smalare spets. När skorna trycker mot naglarna kan de skadas och släppa från nagelbädden.
Detta är ett vanligt problem i Sverige, så mycket som var fjärde person söker medicinsk fotvård på grund av nagelsvamp.
Så – om du mot förmodan skulle råka ut för nagelsvamp är det viktigt att söka vård. Då kan de slipa ner nageln så mycket som möjligt för att få det att försvinna.
Skippa nagellacket, åtminstone under en längre period – så slipper du kanske svampen.
LÄS MER: Hur du får tjockare hår – sätten som faktiskt fungerar