Sveriges mästerkock

Dokusåpan Sveriges Mästerkock är en svensk version av det från början amerikanska tv-programmet "Masterchef". Programmet sändes på TV4 och hade premiär redan den 11 januari år 2011. Det började spelas in i november och december år 2010. Domarna i första säsongen var Markus Aujalay, Per Morberg och Leif Mannerström. Programmet har vunnit Kristallen i kategorin "Årets dokusåpa" tre gånger. 


Inför programmets första säsong gjordes en castingturné i städerna Stockholm, Helsingborg, Göteborg och Umeå. Vinnare av första säsongen var Louise Johansson som tävlade i finalen mot Jennie Benjaminsson.


Programmet börjar med en castingturné i olika städer för att juryn ska hitta sina tolv amatörkockar som ska få tävla om titeln. På turnén visar hundratals sökande matätter de lagat som juryn bedömer. Efter castingturnén är det tolv tävlande som ska visa vad de går för i resterande avsnitt. 


Vinnaren får titeln "Sveriges mästerkock", men priserna slutar absolut inte där. Vinnaren får även ett bokkontrakt och får därmed skriva en kokbok. Dessutom får segraren en vinstsumma på 250 000 kr. 


I 2019 års upplaga av Sveriges mästerkock innehåller juryn inga mindre än sommelièren och lektorn Mischa Billing, 53 år gammal och krögaren Leif Mannerström, 78 år gammal. I juryn ser vi också kocken Markus Aujalay, 47 år gammal.


Det gjordes en "spinoff" på programmet år 2014 som istället riktar sig till barn i åldrarna åtta till tolv år som tävlar mot varandra. Vinner man den tävlingen tituleras man "Sveriges yngsta Mästerkock". Det kommer en säsong av denna spinoff-serie även 2019. 


Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong ett 2011: Louise Johansson

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong två 2012: Sigrid Bárány

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong tre 2013: Jennie Walldén

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong fyra 2014: Amir Kheirmand

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong fem 2015: Sandra Mastio

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong sex 2016: Catarina König

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong sju 2017: Klara Lind

Vinnare av Sveriges Mästerkock säsong åtta 2018: Erik Hammar

Deltagarna i Sveriges Mästerkock år 2019. Foto: Daniel Olsson/TV4

1