Så vet du om du är född i ett jordtecken – och hur det påverkar dig

Är du ett jordtecken?
Är du ett jordtecken? - Foto: Unsplash / Unsplash
Dela på Pinterest
Vilka stjärntecken är så kallade jordtecken – och vad innebär det? Modettes astrolog Astro-Alvis går igenom allt du vill veta.

Är du den i gänget som planerar, koordinerar och driver igenom en idé och gör den till verklighet? Då kanske du är ett klassiskt jordtecken! Astro-Alvis går igenom allt du vill veta om elementet jord – och hur den påverkar ditt liv och dina relationer!

Här kan du ställa dina egna frågor till Astro-Alvis. Vad du vill inom astrologi faktiskt!

Vad innebär jordtecken inom astrologin?

Jord är ett av astrologins fyra element: vatten, eld, luft och jord. Alla stjärntecken inom astrologin bär på sitt eget element. Men även om du är, exempelvis, tvilling i ditt stjärntecken (eller soltecken som astrologer kallar det) kan du ha övervägande av något annat element i din samlade birth chart eller födelsekarta. 

En astrolog studerar alla himlakropparnas förhållande till varandra just den tidpunkt när du föddes. För att verkligen ta reda på ditt stjärntecken räcker det alltså inte med att konstatera att du är skorpion, våg eller oxe – du är nämligen så mycket mer än bara ditt soltecken! Du har också ett måntecken, ett tecken i ascendenten och ett merkuriustecken, för att nämna några få!

Hur vet jag om jag är ett jordtecken?

Du är inte bara ett jordtecken – hela ditt samlade horoskop kommer utkristalliseras när du sammanställer din birth chart. (Det kan du göra här!) Du kommer då se att du kanske är oxe i solen, våg i Venus och stenbock i Merkurius. Alla stjärntecken har sitt eget element, och därför kommer du se att du är övervägande av ett visst element och det behöver inte nödvändigtvis vara det tecken som du har i solen. 

Vilka stjärntecken är jordtecken?

De tecken som har jorden som element är: 

Vad är "typiskt" för jordtecken?

Du som har övervägande himlakroppar i jordtecken är den som planerar, koordinerar, strukturerar och ger form till den idé eller inspiration som dyker upp (oftast hos eldtecken eller lufttecken, som är riktiga idésprutor!). 

När du har många planeter i jordtecken besitter du på egenskaper som naturligt faller sig för långsiktighet, planering, praktiskt utförande och resultat. Jord blir sällan tagna på sängen eller överraskade av hinder på vägen eller av yttre omständigheter. Jord är nämligen alltid förberedda, pålästa, insatta och kan lösa vilket problem som helst. Dessutom rör de sig så sakligt och långsamt fram genom sina projekt. Inga plötsliga problem verkar uppstå för någon som är väldigt "jordad"! Den har nämligen dubbelkollat ALLT. 

Jordtecken är riktiga "know-hows"

Du som har planeter i jord kommer aldrig stå handfallen inför hur man gör något, för du har alltid svaren på alla praktiska frågor. Där eld, luft och vatten kommer irra runt, så kommer jord att presentera ett schema för varje uppgift, timeline, arbetsfördelning och en plan för eventuella risker, resultat och mål. 

Jord är det praktiska klistret som håller ihop samhället. Eld får impulsen och inspirationen, luft sätter ord på och diskuterar det – jord kommer in och visar hur det ska gå till rent praktiskt. Jord och vatten är receptiva energier, som naturligt tar emot och processar energi, snarare än sänder ut den. 

Jordtecken är inte lika "fria" i sin kreativitet

Free spirits och flummiga kreatörer är inget för någon som har övervägande jord som element. Nej. När det kommer till brainstorming, fri kreativitet, fritt arbete och fria tyglar att komma på och genomföra något, är jord inte bäst. "Jordmänniskor" vill få en uppgift och sen slutföra den. Det behövs struktur för att jord ska förstå något! Men vilken tur att vi har dem – annars skulle vi inte få något gjort.

Jordtecknen är våra projektledare som vill se en plan och ett slut på något, där varje steg kommer att definieras och genomföras därefter. Ordspåket: “Jag ser inte skogen för alla träd” är förknippat med människor som har mycket jord i sin chart, för att deras styrka är att visa HUR man gör något steg för steg, inte förmedla något abstrakt och teoretiskt. 

Pesimist – eller realist? 

Du som har planeter i jord är en realist, ibland upplevd som pessimist. Du tar visst inte lätt på något alls, men det är för att du har så bra insikt i vad ett projekt innebär. När du hör en idé tar hela utförandet form framför dig i ditt huvud, och du förstår på en gång om något är genomförbart eller inte.

Jordmänniskor är utmärkta komplement till eld och luft som just har abstrakta idéer och visioner, men ingen plan för hur man sätter det i verket. Jordmänniskor är oumbärliga eftersom de hanterar all nödvändig planering, risk, analys, utförande och resultat. Utan jord i horoskopet ser vi människor som har viktiga och starka idéer, impulser, instinkter och känslor, men som behöver träna på att sätta sig ner och göra upp en plan för dem. 

Vad är första steget, vad är sista steget, och vilka steg behöver vi ta där emellan för att uppnå resultatet? Det här gäller alla delar i livet för dig som saknar jord i horoskopet.

Mer om jordtecken

Jordtecken förknippas med:

  • Pentacles/Mynt i tarot
  • Bruna, beige, svarta kristaller och färger
  • Inom DISC-analys representerar jord den blå personligheten

Vill du har mer jordegenskaper i ditt liv? Det hittar du lätt genom att vara i skogen, använda dig av grounding-tekniker, hålla jord i dina händer eller hålla på med växter/djur. Jord är absolut avgörande för hur våra liv ser ut i praktiken, och jordelementet är lätttillgängligt omkring oss!

Uppstod det frågor? Ställ dina frågor till vår astrolog – läs mer här!