Pinsam tystnad? Här är 5 saker som alltid räddar stämningen

Pinsam tystnad? Här kommer några överlevnadstips.
Pinsam tystnad? Här kommer några överlevnadstips. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Stela dejter, pinsamma möten och brist på samtalsämnen måste vara det värsta som finns. Men nu har vi lösningen på pinsamma tystnaden!

Oops... Har det blivit pinsam tystnad? Som tur är har vi på Modette satt upp en liten nödlista på saker du kan göra för att lätta upp den jobbiga stämningen.

Läs också: Ta notan eller splitta? Då passar det ena eller det andra

6 saker att göra mot pinsam tystnad

1. Kommentera omgivningen
Det första du ska göra när det är pinsam tystnad är att se dig om. Finns det något i din omgivning du kan prata om...? Se dig omkring om du befinner dig på en restaurang, kan du berömma restaurangen för snygga lampor eller kommentera något intressant om de andra gästerna omkring dig? Använd det du har i din omgivning för att komma på samtalsämnen! Kanske finns det något ni kan skratta åt?

Läs också: Hur vet man om man är kär? Här är några tecken!

2. Ställ alltid följdfrågor
Lyssna noggrant på vad den du pratar med faktiskt säger. Försök att inte stressa upp dig på att försöka klura ut en helt ny fråga. Ställ motfrågor, berätta om egna erfarenheter och håll liv i samtalen så länge som möjligt. Tips på motfrågor kan vara:

  • Hur kände du då?
  • Vad hände sen?
  • Berätta mer om det!

Läs också: Börja dejta – så får du folk att börja flirta med dig

3. Undvik att ge tråkiga svar
Svara aldrig bara med ett ja eller nej om du själv blir frågad något. Dra ut på svaret genom att berätta om ett roligt minne eller andra saker som håller igång konversationen. Kanske bakgrunden till ditt svar kan intressera?

4. Prata om aktuella händelser
Vad händer runt omkring er i världen just nu? Oavsett om det är en stor världsnyhet eller en konsert i er stad under helgen. Prata om det. Fråga om den hört om detta, vad den tycker eller om den ska gå.

5. Använd väderkortet (jo, men gör det snyggt)
Vädret berör alla och är en perfekt strategi för att bryta pinsam tystnad. Att prata om vädret kanske känns klyschigt, men det är inte ett uttjatat samtalsämne helt utan anledning. Var inte rädd för att kommentera vädret. Gör det snyggt och berätta om hur det påverkade din dag eller om ett minne från en dag med liknande väder. Det finns mycket att prata om när det kommer till vädret.

Läs mer:
5 pinsamma situationer att skratta åt efter första dejten

6. Fly inte iväg till mobilen
Att kolla mobilen under ett samtal med en människa visar inte bara att du har gett upp. Du kan även uppfattas som ointresserad och i värsta fall ohyfsad. Vad du än gör, låt mobilen ligga kvar i fickan. Det blir bara ännu mer pinsam tystnad!

Läs mer: 7 saker killar vill bli frågade under första dejten

Hantera pinsam tystnad på ett lugnt sätt

Ja, en sak till. Kom ihåg att den pinsamma tystnaden bara är pinsam för att du gör den till det. Personen du umgås med kanske inte alls är obekväm med att det blir tyst. Fundera en stund över om det alltid måste vara snicksnack i luften, eller om ni kan ägna er åt att titta ut över lokalen en stund. Prova luta dig tillbaka eller gör dig fysiskt bekväm. Vem vet, kanske är det egentligen det bästa sättet att hantera den "pinsamma tystnaden" på?