6 otippade sätt som socker kan påverka din kropp på

Till vänster sockerbitar, till höger en tjej som tränar.
Så påverkas kroppen av socker - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det finns en anledning till varför vi tycker att sötsaker är så svåra att hålla emot – eftersom de innehåller socker. Och sockret kan påverka kroppen på många olika sätt.

1. Socker kan påverka ditt humör

För att hålla fokus en hel dag kräver vår hjärna energi i form av glukos och kolhydrater. Men oftast när vi behöver snabb energi så äter vi socker, vilket kommer att ge dig en sockerkick som sedan dalar och lämnar dig ännu tröttare och segare. 

Socker kan påverka ditt humör. Bildkälla: Unsplash

2. Socker kan påskynda ditt åldrande

Forskning visar att livsmedel vi äter och inte äter kan leda till att huden åldras tidigare än vad den bör. Enligt Cosmopolitan menar Dr. Nicholas Perricone, som är dermatolog, att socker orsakar att vår hy åldras tidigare om vi äter mycket socker då sockret skapar en cellulär inflammation i kroppen.

3. Socker kan påverka din träning

Allt vi äter och dricker har effekt på vår kropp när vi tränar. Även om du inte äter något direkt onyttigt så kan det ändå påverka dig. När vi tränar är kolhydrater viktiga för att ge oss energi och förhindra trötthet under träningspasset men även för att ersätta det bränslet som du bränt under tiden du tränar. Men för att träningen inte ska påverkas allt för mycket av socker i maten, så är det viktigt att du äter rätt kolhydrater i form av fullkorn, då det gör att du kan kan träna hårdare och ha bättre återhämtning.

4. Socker kan påverka ditt matsmältningssystem negativt

Livsmedel som innehåller naturligt socker, som till exempel frukt, är bra för vår hälsa och får en positiv effekt på våra tarmbakterier. Men mat som innehåller mycket socker har oftast lite näringsämnen och fiber i sig, vilket resulterar i förstoppning och och uppblåsthet. 

Sötsaker påverkar kroppen på flera sätt. Bildkälla: Unsplash

5. Socker kan öka chanserna att du får en svampinfektion

Om du har svampinfektion i underlivet ofta så kan det bero på att du konsumerar för mycket socker. Snabba kolhydrater kan nämligen orsaka att svampbakterierna som man redan har i kroppen blommar upp och växer vilket leder till att man får besvär.

6. Socker får dig att känna dig hungrigare

Lösgodis, kex och choklad smälter snabbt och tar sig in i blodet vilket gör att vi pikar och får en så kallad sockerkick. Och precis som att vi blir trötta när sockerkicken stupar så känner vi även av mer hunger vilket gör att vi troligen äter ännu mer sötsaker. 

Källa: Cosmopolitan

Det finns även några otippade saker som ger oss dålig andedräkt, har du koll på varför vi får det? Kika i videon nedanför.

Läs också:

7 saker du måste inse för att bli den bästa versionen av dig själv

Förbättra din sömn genom att ta med det här i din kvällsrutin