5 avgörande saker som kommer ge dig sommarjobb 2019

Så får du sommarjobbet 2019.
Så får du sommarjobb 2019. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Ska du söka jobb i sommar? Vi har listat de viktigaste sakerna som du måste tänka på för att få sommarjobb 2019.

1. Var ute i god tid – sök sommarjobb redan nu

Redan i januari började företag söka efter sommarjobbare och ju tidigare du skickar in din ansökan desto större chans är det att du får jobbet. Tänk att många vill planera in sin semester så tidigt som möjligt och därför lägga sommarschemat så snart de bara kan. Sitt inte och vänta med din ansökan utan skicka in den direkt!

2. Skriv ett bra CV och Personligt brev

Se till att få arbetsgivaren på kroken från och med er första kontakt. Se till att din ansökan sticker ut ur mängden och att den är personlig. Ett stort plus är att lägga den där extra minuten för att specialanpassa ansökan utefter företag. Förklara varför du vill jobba just hos dem – undvik opersonliga massutskick.

Läs om hur du gör ett bra CV och ett grymt personligt brev här!

3. Ange referenser och var tydlig med tidigare erfarenheter

Har du tidigare erfarenheter från andra liknande jobb? Lyft dem! Ta bara med det som är relevant om du har ett långt cv med massa olika erfarenheter. Om du söker ett sommarjobb på en tidning kanske det inte är relevant att du jobbade i en kiosk varannan helg för 6 år sedan. Om du inte har så många tidigare anställningar kan du däremot ta med det du har. Försök pinpointa de gemensamma nämnarna i yrkena och skicka med referenser från lärare, chefer, tränare eller hyresvärdar. 

4. Visa att du kan ta egna initiativ

Sommarjobbare tas ofta in för att stärka personalstyrkan när många är iväg på semester. Därför är det viktigt att du blir en tillgång i arbetslaget – och inte en belastning som tar tid att sysselsätta. Visa tidigt att du kan sysselsätta dig själv och ta egna initiativ. Det kommer vara ett avgörande plus hos arbetsgivaren.

5. Var intresserad och lyhörd under intervjun

Ditt intryck på intervjun kommer vara avgörande. Dyk upp i tid, var trevlig och visa dig arbetsvillig. Fråga hur en typisk arbetsdag kommer se ut, om du kan förbereda dig på något sätt och vad som förväntas av dig i sommar. Det visar att du är intresserad av tjänsten och vill veta mer.

6. Ryck i dina kontakter

Känner du någon som känner någon? Eller har någon i din närhet en ingång på en arbetsplats som du vill jobba på? Fråga om hen kan rekommendera dig. Kontakter kan vara betydande för att få in en fot på ett sommarjobb, så utnyttja det om du kan.


Saknar du utbildning? Det behöver inte vara kört på arbetsmarknaden för det. Det finns en hel del jobb som du har stor chans att få anställning inom. Se vilka branscher och yrken som det är störst chans att få jobb inom om du saknar utbildning i videon nedanför.

Här är störst chans att få jobb – om du inte har utbildning