Det här händer när din favoritserie tar slut – enligt psykologen

Serie över, ledsen, dator
Tittar du på någon serie? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har din favoritserie tagit slut och du känner dig nere och otaggad? Nu förklarar psykologen vad det kan bero på.

Har du tittat och följt en serie under en lång period och känner dig nere när den har tagit slut? Inte så konstigt! Nu berättar psykologen Fredrik Sandin vad han tror det kan bero på i en intervju med SvD. 

Du känner sorg och en förlust

Psykologen Fredrik Sandin menar att det kan upplevas som en förlust när man länge har följt en tv-serie som tar slut och att förlust förknippas med sorg.

– Känslan av att ’förlora’ relationen till karaktärerna vid en serieavslutning kan till och med påminna om en riktig relationell förlust som till exempel vid en skilsmässa. Det är en känsla av att något saknas oss i livet, säger han.


Du får inget socialt utbyte

Vårt engagemang i en tv-serie stannar oftast inte bara i hemmet. Vi fortsätter gärna diskutera och prata med andra och känner en gemenskap som delar upplevelsen.

– När serien tar slut går vi miste om de naturliga samtalsdialogerna kring serien och på så sätt minskas chanserna till socialt utbyte, menar Fredrik Sandin, psykolog.


Du börjar tänka på existentiella frågor

Fortsättningsvis berättar Fredrik Sandin att vi lätt kan börja tänka på existentiella frågeställningar när vi har "förlorat" något eller något är avslutat. Vi ser allt utifrån och tänker tillbaka på minnen och tankar samt reflekterar över stora frågor – om livet och hur vi lever.

Källa: SvD

Kanske är du en av dem som har följt Game of Thrones och är deppig för att alla säsonger nu är över? Då borde du ta en titt i videon nedan där vi listar andra serien som liknar GoT. 

Mer:

De bästa serierna 2019 du måste se – enligt Modettes läsare

Vår tid är nu säsong 4: Premiär, handling och skådespelare

stats