Finnar på hakan, pannan eller halsen? Det här betyder det

Får du ofta återkommande finnar på samma ställe?
Får du ofta återkommande finnar på samma ställe? Läs det här - Foto: Valeriokoye/Shutterstock
Dela på Pinterest
Har du återkommande problem med finnar på ett visst område på huden? Visste du att det kan vara relaterat till dina inre organ? Här är allt om metoden "Face Mapping".

Face mapping har använts i tusentals år i traditionell kinesisk medicin. Det går helt enkelt ut på att titta på ett problemområde och sedan koppla ihop det med ett inre organ och därefter försöka ta bot på problemet inifrån. Detta kan hjälpa dig att få lite vägledning om du ofta upplever att finnarna dyker upp på samma ställe. 

Men kom ihåg – din hud är unik! Får du inte bukt med dina problem? Var inte rädd för att ta hjälp av läkare! Svårare hudproblem såsom acne, eksem, psoriasis och rosacea kräver ofta mer andra hjälpmedel.

Finnar på samma ställe? Det här kan det bero på

Foto: Natallia Mikulich/ Shutterstock

1. Finnar på pannan

Har du problem i pannan kan det vara kopplat till gallblåsan och levern. Ett osund lever med för mycket fet mat och alkohol är ofta problemet.

Prova: Minska på fet mat och alkohol och drick mycket vatten samt örtte.

2. Finnar mellan ögonbrynen

Kan kopplas till magen och levern. Liknande som ovan men även matsmältningen är här i obalans. Din kost är troligtvis fel för dig. Kolla upp om du är laktosintolerant, glutenallergiker eller känslig mot något annat i maten.

Prova: Minska på kött, som kan vara svårt för magen att smälta. Prova även att avstå från mejeriprodukter, socker och och processad mat.

3. Finnar under ögonen

Detta område kan kopplas ihop med mage, njurar och lever. Problemen här är oftast mörka ringar, fina linjer och svullnad.

Prova: En quickfix är att använda en bra ögonkräm med vitamin C i. För att lösa problemet i grunden bör du se över din kost och dina vanor. 

4. Finnar på näsryggen eller övre kinder

Hudsjukdomen rosacea syns ofta i denna zon.

Prova: Sänk kolesterolvärdet, ersätt dåliga fetter med bra sådana, exempelvis omega 3 och 6. De finns i fisk, avokado och nötter bland annat.

Läs också: 9 sätt att få bort pormaskarna – på näsan och i ansiktet

5. Finnar på mittenkinder

Mitten på kinderna kan höra ihop med lungorna och magen. Här kan man ofta hitta hyperpigmenteringar och finnar. 

Prova: Kolla upp ifall du är allergisk mot något, exempelvis laktos eller gluten. Undvik födoämnen som får kroppen att surna (alkohol, mejeriprodukter, kött, koffein, socker etcetera) och ät mer grönsaker.

6. Finnar på lägre kinder eller området kring hakan

Problemen i denna zon brukar ligga i fina linjer, utslag och rodnad. Detta område kopplas till magen och levern och problem tros bero på matkänslighet.

Prova: Här gäller samma som ovan. Se över om du är allergisk och undvik bland annat stora mängder kött, socker och alkohol.

7. Finnar vid eller på munnen

Området kring och på munnen kan vara kopplat till magen.

Prova: Kolla upp om du är känslig för något i din kost.

8. Finnar på käklinjen

Käklinjen kan kopplas till äggstockarna och tarmarna. Att få finnar i denna zon brukar oftast ha hormonella orsaker, vanligt är att få problem i samband med mensen.

Prova:  Innan du får mens, se till att du får i dig mycket frukt och grönt samt vatten. Fibrer är också viktigt.

Läs också: Hudläkaren: Därför får du finnar av solkräm

9. Finnar på halsen eller under hakan

Problem i detta område beror ofta på stress.

Prova: Stressa ner, gör avslappnande saker. Sov när du behöver. Var inte för hård mot dig själv!

Artikelbild: Valeriokoye/Shutterstock

Mer:

LPG-behandling – vad är det? Här är allt om massagen