Drömtydning: Så lär du dig tyda dina drömmar

Vad betyder dina drömmar?
Vad betyder dina drömmar? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Drömtydning är ett spännande redskap för att försöka förstå vad ditt inre försöker säga till dig. Lär dig grunderna här!

Tips innan du börjar tyda din dröm

Innan du sätter igång att försöka tyda dina drömmar är det bra att du har några saker i åtanke redan innan. 

  • Detaljer. Se till att minnas så mycket detaljer så möjligt – detaljerna kan förändra drömmens betydelse avsevärt!

  • Lyssna inåt. Det är viktigt att förstå att drömmar är en spegling av ditt undermedvetna. I slutändan är det bara du själv som kan förstå vad drömmen du hade betyder.

  • Skriv eller diktera dem på direkten. Att minnas drömmar är svårt, och ju längre tiden går desto mer kommer du råka förvränga drömmen för att få den att handla om det du hoppas, tänker eller oroar dig för. 

1. Drömmer att jag är otrogen

Vaknar du med dåligt samvete, kanske till och med lättnad över att det du precis drömde faktiskt inte har hänt på riktigt? Att drömma att du är otrogen är vanligt, och är en dröm med många olika typer av betydelser. Är det med en okänd person – eller kanske med någon du känner? Om otroheten är central i din dröm kan det betyda att du har någon outrett med din partner. Drömmen är i sig inte negativ, eftersom drömmen kretsat kring det faktum att du gjort fel.

Läs mer: Det här betyder det om du drömmer att du är otrogen

Läs också: Det här betyder det om du drömmer att din partner är otrogen

2. Drömmer om mitt ex

Oops… Får du inte nog av ditt ex? Har ni kanske inte helt rett ut vad som hände? Eller har ni kanske återupptagit kontakten? Kanske går du och tänker på ditt ex lite om dagarna och undrar vad hen gör idag. Är det så enkelt som att du försöker göra upp med ditt förflutna?

Du saknar hen

Lite beroende på din övriga livssituation kan drömmarna om ditt ex betyda olika saker. Det är inte ovanligt att drömma om ditt ex från förr, om du kanske är påväg att fylla år. Kanske finns det saker i din omgivning som börjat påminna om er gamla relation? Kanske är det så enkelt som att du saknar ditt ex.

Läs också: Därför tänker du fortfarande på ditt ex – trots att du kommit över hen

...Eller är rädd för att bli sårad igen?

Det kan också betyda att du är rädd för att bli sårad igen. Om du är på väg in i en ny relation är det inte så konstigt. Försök att vända kapitel – det är nya tider nu!

Läs också: Drömmer du att du hade sex? Här svarar experten på vad det betyder

3. Drömmer att jag är gravid

Jaså, du går i barndrömmar? Att drömma att man är gravid är en väldigt vanlig dröm – och enligt psykoanalytikern Carl Jung betyder det att du bär på en idé som behöver komma upp till ytan… Läs mer om vad det betyder om du drömmer att du är gravid här!

4. Drömmer att jag tappar tänder

Tänderna är en central del för vår absoluta överlevnad. Utan tänder är vi tandlösa, oförmögna att både prata, le – och få i oss näring och njutning från mat. Att drömma att man tappar tänder betyder inom drömtydning att du känner dig maktlös och har svårt att hantera något i ditt liv. Kan det vara en konflikt på jobbet eller med en nära vän? Kanske är det något som har hänt som gör att du känner dig otillräcklig?

5. Drömmer om pengar

Klirr i kassan? Eller tvärtom: totalt pank? Drömmer du att du har massa pengar? Grattis! Det betyder att ditt självförtroende är på topp och att du känner att du är på väg mot nya, goda tider. Kanske har du presterat väldigt bra på jobbet eller i skolan på senaste tiden? 

6. Drömmer att jag flyger

Att flyga betyder total kontroll: en av våra mest invanda sorger ligger ju i att människan inte kan flyga. I drömmar där du flyger har du kontroll, är stark och lycklig. Du kan göra allt just nu: ditt självförtroende är på topp. Utnyttja styrkan som ditt inre förmedlar till dig – du kan ju uppnå precis vad som helst!

Drömmer att du flyger flygplan?

Inom drömtydningen är att flyga flygplan snarare en symbol för att du är på väg någonstans i livet dit du vill. En dramatisk förändring, där du sitter i rasande fart mot nya, kanske okända destinationer, betyder att ditt medvetande försöker signalera att den är öppen för det som komma skall!

7. Drömmer att jag dör

Alla har vi våra händelser i livet som kräver nystart, förändring och avslut. Döden, i naturen, är inte slutet på allt. Det är faktiskt början på något nytt. När något dör bryts det ner för att återuppstå som något nytt. Drömmar om döden står för förändring och avslut – men var inte orolig – det kanske är ett nytt kapitel? 

Att du drömmer att du dör, kanske till och med varje natt, kan betyda att har nya äventyr framför dig. Men det kräver lite av dig, eftersom det är upp till dig att avsluta och starta på nytt.

Fundera över om du har någon dålig vana, en destruktiv relation, eller kanske ett jobb du inte gillar. Försöker ditt undermedvetna inte säga till dig att du ska sluta? 

8. Drömmer att jag blir jagad

Ångest, rädsla – flykt från ansvar, känslor eller konflikter? Att drömma om att bli jagad är inte roligt. Inom drömtydning är det ett vanligt tema för känslan av flykt och stress. Lite beroende på vad som jagar dig, och om du kommer undan, kan drömmarnas betydelse variera.

Av vargar?

Drömmer du om att du blir jagad av vargar? Då betyder det att det är dags för dig att ta kommando i ditt liv. Du behöver undersöka vad du flyr från – och tämja faran genom handlingskraft. 

Av björnar?

Björnen symboliserar ofta mod, handlingskraft, styrka och beskydd. Men det stämmer förstås inte när den vänder sig mot dig för att jaga dig. Kan det vara så att du flyr från en relation som du varit väldigt trygg i?

Av en person du känner?

Om du drömmer att du blir jagad av en specifik person du känner är det rätt tydligt att du behöver ta avstånd från den här personen. Kanske har ni en outredd konflikt – eller är allt väldigt uppenbart för dig?

9. Drömmer att det brinner

Att du drömmer att det brinner är sällan ett tecken på att allt är frid och fröjd i ditt liv. Det är snarare en klassisk stressdröm – speciellt om det är ditt eget hem som brinner upp. Fundera över vad som stressar dig, och ta dig tid att fundera över hur du kan förändra det.

Läs också: Drömmer du om det här? Då är du antagligen alldeles för stressad