Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Det här händer med ditt ansikte om du solar med smink

Vad händer om man solar med smink?

Dela på Pinterest
Är det farligt att sola med sminket på eller är det bara en myt? Vi har tagit reda på vad som egentligen händer.

Det finns många teorier kring vad som egentligen händer när man solar med smink. Vissa tror att det täpper till porerna. Andra säger att det kan skada huden medan vissa tror att det kan verka skyddande.

Men vad som egentligen gäller är det inte många som vet om.

Det är sällan smink är skadligt för huden, och att det skulle kunna bränna fast är inte sant menar hudteraputen Linda Mossberg. Men att använda täckande smink kan ställa till det en hel del för brännan...

Att använda täckande smink kan bli problematiskt om du solar med det

"Eftersom täckande smink som foundation och puder delvis hindrar UV-strålar från att nå huden kan du också få en fläckig och ojämn solbränna när sminket smälter av värmen från solen", svarar Linda på Lindarome.se.

Dessutom så kan det orsaka en hel del problem för din hy om du använder fel smink.

"Värmen får även bakterier att gro vilket kan öka risken för problem med akne och oren hy under sommarhalvåret. Undantaget här är mineralpuder som sig själv har en naturlig spf och låter huden andas bättre än vanligt täckande smink", skriver Linda.

Så om du ska använda smink i sommarsolen så är det bra att använda mineralsmink med solskyddsfaktor. Och för att vara på den säkra sidan så borde du alltid vara noga med att skydda din hud med solskyddsfaktor. Se hur hög SPF du borde använda enligt hudvårdsexperten i videon nedan.

Mer:

Bäst i test: Här är de bästa brun utan sol-produkterna som verkligen fungerar