4 tips för att slippa elektriskt hår – enklare än du tror

Elektriskt hår - Foto: Unsplash.com
Dela på Pinterest
Det kan vara fruktansvärt irriterande när håret flyger åt alla håll. Vi har hittat lösningen, här är fyra enkla tips hur du får bort elektriskt hår.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

De flesta har upplevt elektriskt hår någon gång, och en del besväras av det allt för ofta. Under vintern är detta ofta ett större problem, vilket beror på att luften är torrare på vintern. Om du funderar över varför håret blir elektriskt eller vad du ska göra åt det, då kommer du få svar på det nu. 

Anledningen till att hår blir elektriskt

Det är friktionen mellan håret och andra objekt som orsakar elektriskt hår. Det kan vara allt från hårborsten till vinterrocken, halsduken eller andra föremål som skapar friktion med håret. Denna friktion gör att elektroner skaver av på håret, och kvar blir en elektrisk laddning. När luften är fuktig så försvinner den statiska laddningen oftast, men om håret eller luften är torr så blir den statiska elektriciteten kvar. 

Detta är anledningen till att elektriskt hår ofta är ett större problem under vintern när luften är torrare, men det blir även ett större problem om ditt hår är torrt eller skadat.

Så blir du av med elektriskt hår

Det finns enkla tips att bli av med elektriskt hår, här kommer fyra tips hur du blir av med elektriskt hår på nolltid. 

Fuktgivande schampo

Det du kan börja med är att byta ut ditt schampo mot ett schampo för torrt hår. Genom att tillföra mer fukt till håret så kan du slippa elektriskt hår.

Tips på fuktgivande schampo finns här.

Tvätta håret mer sällan

Om du vanligtvis tvättar håret dagligen så kan det vara en bra idé att sluta med det. Detta kan nämligen torka ut håret, vilket ökar risken att det blir elektriskt. Försök minska ned antalet hårtvättningar till 2-3 per vecka. Tänk också på att tvätta håret med ljummet vatten och inte varmt vatten, eftersom varmt vatten kan torka ut håret.

Använd en antistatisk spray

Under vintern kan det vara en bra idé att tillföra extra fukt till håret, till exempel med en antistatisk spray. Dessa ger håret extra näring och fukt, och kan även göra att du slipper den statiska elektriciteten.

Den här sprayen motverkar flygigt hår och gör håret silkeslent.

Undvik värmeredskap

Värme kan torka ut håret och öka statisk elektricitet. Undvik därför värmeredskap som platt- och locktång samt hårtork. Om du någon gång vill använda sådana redskap så bör du alltid använda värmeskydd innan. Hör du till dem som vanligtvis använder plattång, locktång eller hårtork ofta så kan du i bästa fall slippa problem med statisk elektricitet helt bara genom att sluta använda dessa. Läs vår artikel hur du lockar håret utan värmeverktyg.


Kanske du är intresserad av artikeln: Hur du får långt hår snabbt.