CC cream, BB cream och foundation – det här är skillnaden!

Hur du använder olika typer av foundation
Hur du använder olika typer av foundation - Foto: Pexels.com
Dela på Pinterest
Vet du egentligen vad det är för skillnad mellan olika krämer som ska täcka ojämnheter? Här förklarar vi skillnaden och ger tips på bäst produkter inom varje sort.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar. 

Det finns mängder med hudvårdsprodukter och makeupprodukter, och det är knappast enkelt att hålla reda på alla dessa. Om du funderar över vad som är skillnaden mellan CC Cream, foundation och BB Cream så är du knappast ensam. Här kommer vi att gå igenom vad dessa produkter gör, och vad som skiljer dem åt.

Vad är CC Cream?

Om vi börjar med CC Cream så kan vi först reda ut namnet: CC står för Color Control, men ibland menar man även att CC Cream betyder Correcting Cream. Oavsett vad man vill kalla det så är detta en kombinerad fuktkräm och foundation. CC Cream har högre täckning än BB Cream, samtidigt som den är vårdande. Den
jämnar även ut hudtonen då den är färgkorrigerande. Ofta finns det även solskyddsfaktor i CC Cream, vilket gör det till en bra allt i ett-produkt. 

Samanfattning av när du ska använda CC Cream

CC Cream är  ett bra val när du vill ha vårdande egenskaper, men samtidigt bättre täckning.

Den här är en CC-cream som återfuktar, fungerar som primer och ger en jämn och naturlig täckning.


Vad är Foundation?

Till skillnad från BB- och CC Cream så har foundation sällan några vårdande egenskaper. Foundation är en makeupprodukt som används för att täcka och för att jämna ut hudtonen. Foundation används ofta som bas eller grund när man lägger makeup, och det finns många olika foundation att välja mellan. Mineralfoundation har till exempel blivit allt mer populärt. Här finns en hel del olika nyanser, konsistenser och egenskaper. 

Även om foundation ofta syftar enbart på täckning och utjämning så finns det idag även märken som har lagt till vårdande egenskaper.

Sammanfattning om när du ska använda Foundation

När du vill ha riktigt bra täckning. 

Här är en bra foundation för dig som vill att det ska täcka ordentligt.

Vad är BB Cream?

Man brukar säga att BB Cream var föregångaren till CC Cream, men många föredrar faktiskt denna framför efterföljaren. BB Cream står för Beauty Balm, och denna produkt har många likheter med CC Cream. Även detta är alltså en kombination av fuktkräm och foundation, eller en foundation med vårdande egenskaper. 

BB Cream ger jämnare hudton, lyster, fukt och kan även ha flera andra fördelar. BB Cream ger ofta en lättare täckning, och täcker därför oftast inte lika bra som en CC Cream.

Sammanfattning när du ska använda BB Cream

Det här kan därför vara rätt val när man vill jämna ut hudtonen men inte täcka helt.

Här är en BB-cream som återfuktar och jämnar ut naturligt.


Skillnader mellan CC Cream, BB Cream och foundation

Foundation skiljer sig från BB Cream och CC Cream genom att vara en makeup-produkt, som främst används för täckning och utjämning. Även om foundation ibland kan ha vårdande egenskaper också, så är detta inte det främsta syftet med denna produkt.

 CC Cream och BB Cream är mer likvärdiga varandra, då båda är en kombination av foundation och fuktkräm med flera vårdande egenskaper. CC Cream kan dock ofta ha flera egenskaper än BB Cream, och vanligtvis är täckningsgraden högre hos CC Cream än hos BB Cream som endast ger lätt täckning.

Läs mer: Lär dig olika håruppsättningar