Ebba Bjelkholm: Här är mina do's and don't's när du spår i tarot

Ebba Bjelkholm är med och driver podden Häxtimmen
Ebba Bjelkholm är med och driver podden Häxtimmen - Foto: Foto: Privat / Unsplash
Dela på Pinterest
Modette har snackat med Ebba Bjelkholm som bland annat driver podden Häxtimmen. Här kommer hon med sina komma igång-tips när du vill lära dig spå med tarotkort!

Intresset för spådom och tarot har fulkomligt blossat upp de senaste åren. Modette kontaktade Ebba Bjelkholm som gav sina bästa tips för dig som är nyfiken på tarot. 

Nu kör vi!

Driver podden Häxtimmen och tarotkontot @Tarotgari

Hej Ebba! Berätta vem du är och vad du gör!

 – Jag är kvinna, häxa, hundmamma och tarotläsare. Och även poddare. Jag bor i Stockholm och arbetar också som PR-konsult inom kultur. Sedan några år tar jag emot klienter för tarotläsningar och håller kurser i tarot. Driver även podden Häxtimmen där vi pratar om tarot, magi, häxkonst och ockultism varje vecka.

Här hittar ni henne på Instagram:

Så funkar tarotkort: "Vi vet djupt inom oss"

Okej, så du sitter med tarotkorten framför dig. Hur ska egentligen dessa kort kunna avslöja något om framtiden? För Ebba handlar det om en växelverkan, eller en kommunikation, mellan vårt eget undermedvetna och vårt "högre jag". Hon förklarar det så här:

 – För mig är korten ett samtal med vårt undermedvetna och vårt högre jag. De arketypiska motiven på korten påverkar oss, tar fram saker vi vet någonstans djupt inom oss. 

Ebba fortsätter:

 – Jag tänker att korten funkar lite som våra drömmar om natten, de är också en spegel in i vårt undermedvetna där vi har vår intuition och mängder av kollektiv kunskap. Svaren finns djupt inne i dig, korten kan hjälpa dig att hitta dem. De är ett andligt redskap. 

Pröva på tips: Gratis tarot

"Alla tarotkort har både negativa och positiva nyanser"

Hur ska man tänka kring negativa svar man får från tarotkort? Har du något trösterikt att säga?

 – Alla kort har både negativa och positiva nyanser. Är du till exempel i en dålig period kan ett kort som Döden, som står för transformation och avslut, vara positivt. Du kanske äntligen lämnar den dåliga perioden och går in i någonting bra. Jag tycker att korten ska hjälpa och stärka oss, därför är det viktigt att du tänker igenom frågan du ställer dem. Istället för att fråga: “Kommer jag att träffa någon ny?” kanske du ska fråga: “Vad ska jag göra för att vara redo att träffa någon ny?”. Då får du råd och guidning av korten snarare än ett definitivt svar, säger Ebba och fortsätter:

 – Våra liv går i cykler, ibland är vi i prövande cykler, det speglas i korten. Deras främsta uppgift är att ge oss nycklar och insikter från alla livets sidor. Vad kan du lära dig av det svåra?

Spå med tarot: 8 riktigt bra komma igång-tips

För att komma igång med tarot är ett bra nybörjartips att tillåta sig själv att "nörda ner sig"! Lyssna på poddar om spådom och tarot. När det är dags för dig att prova dina vingar – se till att gå in i varje session med öppet hjärta och avslappnad sinnesstämning. Ebba trycker också på att det är bra att göra en ritual av det. 

1. Låt det ta tid att bli bekväm

 – Det kommer troligtvis att ta lite tid innan du är helt bekväm med hela kortlejen. Ett tips är att dra ett kort om dagen för att lära känna tarotkorten, säger Ebba.

2. Gör en ritual av det

 – Gör en liten ritual av det, ta några djupa andetag, slappna av, blanda dina kort, fråga vilken energi finns runt mig idag? Tipsar Ebba.

3. Lär känna korten först

 – Dra ett kort och notera sedan under dagen vad du kan koppla till kortets betydelse, säger Ebba.

4. Lär dig tarotkortens filosofi och historia

Som sagt, nörda ner dig. Det är viktigt att förstå vad tarotkort vilar på för filosofi, menar Ebba.

5. Lär dig blanda korten rätt

 – Det är bäst att liksom fösa korten. Du håller dem i vänster hand och föser med höger. Det är lite svårt att förklara utan att visa. Sen kuperar du korten i tre högar åt vänster håll och lägger ihop dem innan du drar.

Här finns en video på hur du blandar dina kort!

Jag har hört att man ska vara extra uppmärksam kring kort som man kanske råkar tappa eller som faller ur handen… Ska man vara så här uppmärksam på kortens beteende tycker du?

 – Ja! Kort som ramlar, eller ibland verkar kasta sig ut ur kortleken, har antagligen något att särskilt att säga dig. Var också uppmärksam på om det är något kort som återkommer under en period, som ofta trillar ut eller kommer upp när du drar!

Spelar det roll vem som blandar kortleken?

 – Ja och nej. Jag tycker att korten får energi av den som blandar men det är en smaksak, svarar Ebba Bjelkholm.

6. Förvara dem rätt

 – Tarotkort ska traditionellt förvaras i siden och sammet då det anses renande. Jag brukar ha några kristaller bland mina tarotkort, bergskristall (renande), ametist (medvetandehöjande) och rosenkvarts (kärleksfull, ger lite mjukare energi).

7. Rena korten under fullmåne

 – Det är bra att rena korten då och då. Lägg dem i månljus under fullmåne eller rena i röken från torkad salvia eller rosmarin.

8. Dagen innan nymåne perfekt start

 – Till de som kommer till mig för läsningar brukar jag rekommendera var tredje månad ungefär, förklarar Ebba och fortsätter:

 – Har man egna kort kan man dra ett kort om dagen och kanske lägga en läggning vid varje nymåne, en gång i månaden alltså. Dagen innan nymåne, när det är mörkermåne, anses ha den bästa atmosfären för divination.

9. Lär dig fråga rätt

 – Det är dumt att fråga om när någon ska dö eller så. Tarotkorten svarar bäst på öppna frågor, de vill ha ett samtal med dig, inte svara ja och nej som en Magic 8 ball, svarar Ebba.

Ebbas tips på frågor att ställa tarotkorten

1. Hur hanterar jag den här situationen på bästa sätt?

2. Vad behöver jag göra för att hitta nytt jobb / relation / gå vidare etc?

3.Vad lär jag mig av den här situationen?

Tarotens do’s and don’ts 

Ebba ger sina bästa do's and don'ts när det kommer till att spå med tarot!

1. Fråga inte saker du inte kan hantera svaret på. Död, sjukdom, osv är generellt no no’s. 

2. Hantera dina kort med respekt, casinoblanda dem inte! 

3. Försök vara i ett lugnt state of mind när du drar kort, att meditera innan är toppen. 

4. Läs gärna på om filosofin bakom tarot och lite tarothistoria, tarot bygger på ett andligt system

Har flera tarotkortlekar för olika tillfällen

Om jag har en tarotkortlek – får vem som helst använda den?

 – Det är upp till var och en. Jag låter ingen annan spå med mina kort men de får själva blanda och dra korten när jag läser korten för dem. Jag har flera kortlekar, en för att spå andra och en för endast mina egna läsningar. Sen flera bara för att de är fina, avslutar Ebba.

Mer:

"Hjälp! Jag är gravid med en skorpion" – astrologen svarar