Så tvättar du bäst dina träningskläder

Använd ättika om kläderna luktar illa
Använd ättika om kläderna luktar illa - Foto: Pexels.com
Dela på Pinterest
Träningskläder kan vara kluriga att tvätta eftersom de kan lukta starkt av svett men vara av ett material som man vill vara rädd om. Här får du tips för hur du ska tvätta dina träningskläder för längre hållbarhet.

Idag finns det många olika material i träningskläderna. Många föredrar material som andas och som känns lätta. Man ska tänka på att dessa kan vara lite känsliga att tvätta och det krävs lite kunskap. 

Hur du tvättar träningskläder på bästa sätt 

Följ alltid tvättrådet till respektive plagg när du ska tvätta dina träningskläder. Men här kommer också lite andra tips som man kan tänka på.

Tips när du tvättar träningskläder

  • Använd ättika vid stark svettdoft
  • Följ alltid tvättrådet om maximal temperatur 
  • Stäng kardborreband och dragkedjor
  • Låt kläderna lufttorka 

Graderna står för maximala temperaturen 

Tvättrådet i plaggen är maximala temperaturen för klädesplagget vilket betyder att man kan tvätta i en lägre grad för att få kläderna att hålla längre. Vissa material så som de i funktionsplagg kan användas några gånger innan de behöver tvättas, bara de hängs upp och vädras efter träning. De är gjorda för att andas bra och transportera bort fukten. Det vanligaste är att man håller sig till en låg temperatur generellt när man tvättar fina tunna tyger och sedan en mild centrifugering. Låt plagget helst lufttorka för en skonsam behandling.

Få bort stark svettlukt från träningskläder

Är kläderna välanvända och blivit rejält svettade i kan man använda sig av ättika för att få bort den onda lukten som tagit fäste i kläderna. 

Låt då plaggen ligga i ett ättiksbad som du gör med  2 del ättiksprit på ca 10 liter vatten, i ca 20 minuter. Därefter kan du tvätta dem i maskinen med tvättmedel. Undvik gärna sköljmedel då vissa tyger tar stryk av det och lukten kan sätta sig i plaggen och det blir svårare att få bort den.

Eteriska oljor i mindre mängd det vill säga några droppar kan användas i stället för sköljmedel om man vill tillsätta doft utöver tvättmedlet. Viktigt är att kläderna inte får glömmas och ligga längre än 30 min i badet då tyget och färgerna påverkas negativt av detta.

Stäng dragkedjor och kardborreband 

Sport-bh bör tvättas efter varje användning då det drar år sig mycket svett men också för att behålla sin form bättre. Finns det bygel tänk på att använda tvättpåse för att skydda maskin och plagg. Finns det dragkedja eller kardborreband skall dessa alltid vara stängda när du tvättar plagget.

Undvik torktumlaren om du kan och häng kläderna i stället så behåller de sin stretch och form. 

Att undvika när du tvättar träningskläder

  • Sköljmedel om kläderna är i syntetmaterial 
  • Undvik att torktumla träningskläderna

Man ska tänka på miljön så en full maskin är att rekommendera och spara vatten genom att använda en hink eller handfatet till ättiksbadet istället för att fylla ett helt badkar. 

Artikelbilder: Pexels.com

Läs mer:

Få ett inre glow - 4 tips som gör skillnad

Tips om du vill börja gå på gymmet