Går det att vara kompis med ett ex? Forskningen har svaret

kompis med ex
Kan du verkligen vara kompis med ditt ex? Här är svaret. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att vara kompis med sitt ex kanske låter bra i teorin, men är det verkligen en bra idé i praktiken? Forskning visar svaret.

Kan du vara kompis med ditt ex?

Att bibehålla en vänskapsrelation med ett ex kan vara komplicerat. Äktenskapsterapeuten Weena Cullins betonar för Må Bra att det är möjligt under vissa förutsättningar, som att båda har bearbetat och accepterat att den romantiska relationen är över, att de har gått vidare känslomässigt, och att de kan umgås utan att det känns smärtsamt eller för intimt. 

Även om man har barn tillsammans eller är i varandras liv av andra anledningar kan det vara lämpligt att bibehålla en form av kontakt.

Bilderna du MÅSTE ha på Tinder – för att öka chansen att få napp

Tecken på att du inte är redo

Det finns flera indikationer på att man inte är redo för en vänskapsrelation med ett ex. Dessa inkluderar känslor av ilska och sorg efter uppbrottet, svårigheter att prata om exet utan att bli upprörd, svartsjuka vid tanken på exet med någon annan, och fantasier om att återuppta förhållandet. 

Att känna sig ensam eller snoka efter information om exet i sociala medier kan också vara tecken på att man inte är redo.

7 dejtideér för er i distansförhållande

Kan påverka relationer i framtiden

En studie visar att de som behåller vänskap med sina ex ofta har starkare romantiska känslor kvar för dem, vilket kan göra det svårare att engagera sig fullt ut i en ny relation. De som var vänner med sina ex av vänskapliga skäl, på grund av gemensamma vänner, eller på grund av en gemensam historia, hade generellt ett svagare engagemang i sina nya förhållanden. 

Däremot var de som hade sina ex som en "reservplan" mindre tillfreds i sina nya relationer och hade en tendens att uppleva minskat engagemang när andra önskvärda alternativ blev tillgängliga.

Så många svenskar har varit otrogna – chockerande procenten

Så går du vidare

Forskarna bakom studien rekommenderar att de som vill gå vidare från en relation gör bäst i att bryta all kommunikation med sitt ex. De som fortsätter att ha kontakt med sina ex kan uppleva ökad ångest och depression, samt svårigheter att fungera i nya hälsosamma förhållanden. 

Dock finns det ingen universell regel; i vissa fall kan vänskap med ett ex vara positivt eller ha få konsekvenser för det nya förhållandet, beroende på orsakerna till den fortsatta kontakten.

Läs mer: Har du blivit dumpad? Här är filmerna du ska se