Kokosolja i håret – så får du bäst effekt

- Foto: Pexel, MEDS, Bangerhead, KICKS
Dela på Pinterest
Kokosolja, känt för sina närande egenskaper, ger en naturlig boost till håret. Dess unika fettsyror tränger djupt in i hårstrået, vilket bidrar till styrka, glans och reducerad frissighet.

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Kokosolja i håret

Kokosolja, en naturprodukt som har varit älskad av urinvånare i tropiska regioner i årtusenden, har nyligen fått en renässans i skönhetsvård. Men vad gör denna exotiska olja så speciell för håret? Och hur kan man bäst dra nytta av dess fördelar?

Är kokosolja bra för håret?

Kokosolja är en fantastisk naturlig ingrediens som erbjuder en mängd fördelar för håret. För det första är den rik på essentiella fettsyror, särskilt laurinsyra, som kan tränga in djupt i hårstrået och stärka det inifrån. Denna djupgående näring hjälper till att förhindra håravfall och ger håret en ökad lyster. Dessutom har kokosoljan en unik förmåga att bevara fukt, vilket är avgörande för att hålla håret återfuktat och friskt. Ett återfuktat hår är mindre benäget att uppleva friss och kluvna toppar. Dessutom skapar kokosoljans fuktbevarande egenskaper en skyddande barriär runt hårstrået, vilket skyddar det mot yttre påverkan som luftfuktighet, föroreningar och andra skadliga element. Slutligen innehåller kokosolja även antioxidanter och vitaminer som vitamin E, som bidrar till att skydda håret mot skador och för tidigt åldrande. Allt som allt, tack vare dess näringsrika sammansättning och mångsidiga egenskaper, är kokosolja en av de bästa naturliga oljorna för att ge håret styrka och glans.

Kokosolja mot torrt hår

Kokosolja är rik på mättade fetter, i synnerhet laurinsyra, som har en förmåga att tränga djupt in i hårsäckarna och ge näring inifrån. Detta både stärker håret och förhindrar förlusten av protein, vilket är avgörande för hårets hälsa och glans. Dessutom fungerar kokosolja som en naturlig fuktbevarare genom att låsa in fukten och förhindra att håret blir torrt och sprött. Med regelbunden användning kan kokosolja därför bidra till att omvandla torrt och skadat hår till ett mjukt, smidigt och glansigt hårsvall

Fördelarna med kokosolja i håret

  1. Djupgående återfuktning: Kokosolja fungerar som en effektiv fuktkräm, särskilt för den med torrt och sprött hår. Kokosolja är rik på laurinsyra, en typ av mättad fettsyra, som har en förmåga att tränga djupt in i hårstrået. Detta kan hjälpa till att stärka och förhindra att protein går förlorat, vilket resulterar i starkare och glansigare hår.

  2. Reducerar friss: Oljan skapar en skyddande barriär som minskar fuktabsorptionen i håret, vilket resulterar i mindre friss.

  3. Lus och mjällbekämpning: Vissa studier föreslår att kokosolja kan vara effektivt för att bekämpa mjäll orsakad av svamp. Dess antimikrobiella egenskaper kan också hjälpa till att förebygga löss.

  4. Naturligt UV-skydd: Kokosolja kan ge ett lätt UV-skydd, vilket hjälper till att skydda ditt hår från solskador.

Läs även: Torrschampo för alla hårtyper – bäst i test

Hur man använder kokosolja i håret

Behandling innan tvätt: Applicera oljan generöst på ditt hår, från rot till topp, och låt den sitta i några timmar eller över natten innan du tvättar håret.

Som en leave-in behandling: För ett extra lager av fukt, applicera en liten mängd olja till topparna av ditt hår efter tvätt.

Som en frissbekämpare: Gnugga en liten mängd olja mellan dina fingertoppar och applicera försiktigt på frissiga delar eller toppar.

Sova med kokosolja i håret

Att sova med kokosolja i håret kan ge oljan tid att verka djupt in i hårstråna, vilket kan förstärka de närande och fuktbevarande effekterna. Om du väljer att sova med kokosolja i håret kan det vara bra att använda en duschmössa eller handduk runt huvudet för att förhindra att oljan kommer på kudden. Ha i kokosoljan i hela håret och sätt upp den i en lös knut och låt verka under naten, sen är det bara att tvätta håret som vanligt på morgonen.

1. Biofood Kokosolja doftfri

Kokosolja behöver inte vara dyrt, denna kostar 44 kronor och håller en evighet. Denna är perfekt att ha hemma för både matlagning, bakning eller som hårinpackning. 

Så använder man den: applicera i torrt hår och dränk håret från rot till toppar och sätt upp i en knut. Sätt en handduk över håret för att minimera risken för fläckar. 

Köp kokosoljan här!

Läs även: Värmeskydd – bäst i test

3.  Briogeo Scalp Revival Charcoal + Coconut Oil Micro-Exfoliating Shampoo

Det här veganska schampot innehåller Binchotan-kol som effektivt avlägsnar döda hudceller och smuts. Den innehåller även kokosolja, pepparmynta och tea-tree olja som effektivt återfuktar hårbotten.

Så använder man den: Massera in schampoot i blött hår, applicera även i hårbotten. Skölj sedan ut som vanligt och upprepa vid behov, använd sedan balsam.

Köp den här!

4. Neal's Yard Remedies Rosemary & Cedarwood Treatment

Denna inpackning innehåller helt ekologiska ingredienser som är bra för både hår och hårbotten. En kombination av kokosolja och naturliga oljor från ceder, rosmarin och lavendel ger ditt hår ny liv och en silkeslen finish. 

Så använder man den: Applicera produkten i torrt hår samt hårbotten. Låt den sitta i minst 30 minuter eller över natten (glöm inte att skydda kudden med en handduk). När det är dags att tvätta ur behandlingen, börja med att gnugga in schampo i det torra håret för att bryta ner inpackningen. Efter det, tillsätt en liten mängd vatten och tvätta sedan som vanligt med schampo. Eftersom hårinpackningen innehåller kokosolja som smälter när den utsätts för temperaturer över 24 grader, därför bör produkten förvaras i kylskåpet.

 Du hittar hårinpackningen här!

Läs även:

Bäst i test: Årets bästa silverschampon

Årets bästa hårmousse – för volym och textur

Hårfön – bäst i test

Locktång för alla håryper – bäst i test

Kokosolja i håret – så får du bäst effekt

Hårolja för alla hårtyper – bäst i test

Håller du med?
Tack för din röst!