Årets bästa hårboste – för alla hårtyper

Bäst i test! Vi listar hårborstar.
Bäst i test! Vi listar hårborstar. - Foto: Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS/ddp images, STELLA Pictures/ddp/abaca press, Ellos, Lyko,
Dela på Pinterest
Hårborsten är utan tvekan en av de mest använda skönhetsredskapen i vår dagliga skönhetsrutin. Trots detta, lägger många av oss inte speciellt mycket tanke i vilken typ av hårborste vi använder. Men visste du att rätt hårborste kan göra underverk för ditt hår – medan fel borste kan skada det?

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Vikten av en bra hårborste

För många av oss är håret en del av vår identitet, ändå lägger vi inte särskilt mycket vikt i vilken hårborste vi använder oss av varje dag. En skonsam hårborste spelar dock en avgörande roll för hårets kvalité och välmående. Vare sig du har tjockt eller tunt hår, kan en bra hårborste verkligen göra underverk för ditt hår. 

En kvalitativ hårborste fördelar hårets naturliga oljor från hårbotten till topparna. Det gör inte bara så att håret får en naturlig glans, utan hjälper också till att skydda ditt hår mot att bli torrt och frissigt.

Även om en hårborste med hög kvalité kan vara dyrare i inköp, håller den ofta mycket längre än billigare alternativ, vilket gör den till en lönsam investering i längden.


Hårborstar – bäst i test

Nedan har vi listat våra favoriter bland hårborstar i butik just nu. De är listade utan inbördes ordning och du hittar mer information om hårborstarna under rubrikerna nedan.

1. Mason Pearson hårborste

2. Tangle Tezzer hårborste

3. Corinne hårborste

4. Ghd hårborste

5. Denman hårborste

Läs även: Värmeskydd – bäst i test

Svinborste – vad är det?

En äkta svinborstborste är, som namnet antyder, tillverkad av hår från svin. Dessa borsthår har en unik struktur som liknar mänskligt hår vilket gör att de är perfekta att borsta håret med. 

Här är de främsta anledningarna till att använda en svinborste:

  1. Naturlig oljedistribution: En av de främsta fördelarna med svinborstar är deras förmåga att distribuera hårets naturliga oljor (sebum) från hårbotten ut till topparna. Detta inte bara skyddar håret genom att tillföra naturlig glans, utan bidrar också till att minska oljebildningen vid hårbotten vilket i sin tur kan förlänga tiden mellan hårtvättar.

  2. Skonsam hårborstning: Svinborstens struktur gör att borsten glider lätt genom håret, vilket minskar skador och kluvna toppar.

  3. Stimulerar hårbotten: Borsten kan också stimulera blodflödet till hårbotten, vilket kan främja hårväxten.

  4. Motverkar elektriskt hår: Till skillnad från många syntetiska borstar som lätt kan göra håret elektriskt, har en svinborste förmågan att släta till och ge glans till håret. 

Läs även: Torrschampo för alla hårtyper – bäst i test

Mason Pearson hårborste

Mason Pearson är hårborstarnas Louboutin och har varit älskad i generationer. De har gjort sig kända för deras ikoniska röda botten av borsten samt dess otroliga kvalité. Mason Pearson erbjuder hårborstar efter varje hårtyp och just denna är anpassad för normalt hår. Borsten är även i en mindre storlek som är perfekt att bära med sig i handväskan när man är på språng. Hårborsten är tillverkad av vildsvinsborst och nylon. Även om prislappen svider så är den helt klart en värd investering. 

Det vi älskar med den här hårborsten är att den räddar dagarna med smutsigt hår då den distribuerar oljan i håret, oavsett om det är utsläppt eller om man gör en stram uppsättning eller tofs. 

Köp hårborsten här!

Tangle Teezer hårborste

Tangle Teezer har blivit en klassiker bland hårborstar. Denna modell passar alla hårtyper och är smidig att ha med sig på språng. Hårborstens ”piggar” är i olika längder vilket gör den väldigt smidigt att reda ut håret med. Går att använda i både blött och torrt hår, samt lämnar håret med en mjuk och len finish.

Köp hårborsten här!

Läs även: Årets bästa hårmousse – för volym och textur

Corinne hårborste

Denna hårborste från Corinne är en klassisk hårborste som verkligen överträffade våra förväntningar. Denna hårborste är perfekt för de med normalt till tjock hår, då den verkligen borstar igenom håret utan att göra det statiskt. Denna hårborste är även framtagen för att vara extra skonsam i blött hår, vilket är ett stort plus! Dessutom är priset väl överkomligt på 259 kronor.

Köp hårborsten här!

GHD hårborste

En klassisk hårborste från GHD kan aldrig gå fel. Denna hårborste reder ut håret och passar för normalt till tjock hår. Det vi älskar med den här borsten är att den är stor och borstar igenom stora partier av håret i några få drag utan att lämna det statiskt. 

Köp hårborsten här!

Denman hårborste

Den här borsten från Denman får håret att kännas mjukt och reder lätt ut tovor i håret. Borsten är en blandning av naturligt borst och nylonpiggar som liknar svinborsthåren. Den liknar även hårborsten från Mason Pearson men till ett snällare pris. 

Köp hårborsten här!


Läs även: 

Bäst i test: Årets bästa silverschampon

Hårfön – bäst i test

Locktång för alla håryper – bäst i test

Kokosolja i håret – så får du bäst effekt

Hårolja för alla hårtyper – bäst i test