Hårolja för alla hårtyper – bäst i test

- Foto: STELLA Pictures/ddp
Dela på Pinterest
I en djungel av märken, dofter och ingredienser – hur vet man egentligen vilken olja som verkligen håller måttet? Modette har tagit sig an uppgiften att reda ut vilken hårolja som verkligen är "bäst i test".

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Hårolja

Oavsett om du har tjockt, lockigt eller rakt hår – har varje hår sina egna behov. Men en sak de allra flesta hårtyper har gemensamt är att de med fördel kan må bra av en hårolja som ger glans och fukt till håret.

Varför använda hårolja?

  1. Ge fukt: En hårolja fungerar utmärkt för att låsa in fukt och förhindra att håret bryts av.
  2. Glans: Oljan ger ditt hår en naturlig glans och minimerar friss.
  3. Minskad frissighet: Håroljan slätar ut hårstråna, vilket i sin tur minskar frissighet och småhår som flyger.
  4. Skydd: Håroljan bildar en barriär runt hårstrået, vilket skyddar mot skador från värme och yttre påverkan.

Naturliga håroljor att utforska:

  1. Arganolja: Fantastisk för torrt och skadat hår.
  2. Kokosolja: Djupt fuktgivande och närande för håret.
  3. Jojobaolja: Balanserar hårbottnens oljeproduktion, även perfekt att bland ut rosmarinolja med.
  4. Mandelolja: Perfekt för torrt och skadat hår med sina rika proteiner.

Läs även: Så får du håret att växa med hjälp av rosmarinolja – 4 tips

Hur ofta ska man använda hårolja?

Om du är noga med att inte överdosera per gång, kan man egentligen aldrig använda en hårolja för ofta. Modettes skönhetsredaktör rekommenderar att man använder hårolja varje dag, med fördel både morgon och kväll Se till att hitta en hårolja som inte gör håret flottigt, och använd dagligen i topparna för att få håret glansigt och på så vis också minska frissighet. En hårolja är också perfekt att använda efter att man lockat eller fönat håret för att få lockarna att se lite extra glansiga ut, då blir de även mer definierade som gör att stylingen ser ännu bättre ut. 

Hårolja för torrt hår

Vi har alla varit där och kämpat med torrt, frissigt och livlöst hår som törstar efter lite extra kärlek. Torrt hår kan orsakas av en rad faktorer, allt från extremt väder till värmestyling och kemiska behandlingar. Men det finns hopp för alla hårtyper och svaret ligger ofta i en liten flaska återfuktande mirakel - hårolja.

Arganoljan, som även är känd som "flytande guld", är rik på vitamin E och fettsyror. Den är särskilt bra för torrt och skadat hår, då den reparerar och mjukgör hårstråna.

Läs även: De 7 bästa värmeborstarna 2023 – våra toppval för salongsfönat hår

Hårolja bäst i test

1. Kerastate Elixir Ultime L'Huile Originale Hair Oil

2. K18 Molecular Repair Hair Oil 

3. Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

4.  Maria Nila True Soft Argan Oil

5. Balmain Argan Moisturizing Elixir 

6.  Ouai Rose Hair and Body Oil

7. Olaplex No.7 Bonding Oil 

8. Lanza Keratin Healing Oil Hair Treatment

9. Gliss Ultimate Oil Elixir 

Bästa håroljan

Den bästa håroljan enligt vår skönhetsredaktör är helt klart "Kerastase Elixir Ultime L'Huile Originale Hair Oil". Oljan passar alla hårtyper och förvandlar torrt och stripigt hår till glansigt och lent. Den känns lätt och inte alls flottig när man applicerat den. 

1. Kerastase hårolja

Kerastase hårolja har en unik kombination av amla, kamelia, argan och majsgroddsoljor, förstärkt med marulaolja. Håret får näring och fukt samtidigt som den ger skydd mot värme. Det vi älskar med denna olja är att den inte tynger ner håret eller får det att kännas flottigt. Håroljan doftar även väldigt gott och räcker länge.

Här kan du köpa håroljan!

2. Oribe hårolja

Den här håroljan doftar verkligen magiskt tack vare bland annat jasmin och bergamott. En lyxig variant, men som verkligen är värd varje krona. Massera in den i lätt fuktigt hår och addera gärna några extra droppar på topparna efter styling för att framhäva glansen och minska friss. Den här håroljan fungerar på alla hårtyper men är perfekt för dig som har torrt, frissigt eller färgat hår.

Här kan du köpa håroljan!


Läs även: Värmeskydd – bäst i test

3. Olaplex hårolja

När det kommer till hårvård finns det få produkter som har gjort sådan inverkan som Olaplex. "Olaplex No7 bonding oil" innehåller även värmeskydd upp till 230 °C, vilket är ett stort plus! Denna håroljan är perfekt för dig som upplever frisk och har lite tjockare hår, då den är lite tyngre i konsistensen. 

Här kan du köpa håroljan!


4. Maria Nila hårolja

Denna hårolja från Maria Nila innehåller arganolja och ger en intensiv återfuktning som omvandlar och stärker håret. Oljan sjunker snabbt in i håret och reducerar friss. Dessutom innehåller den ett unikt komplex som skyddar ditt hår mot skadlig UV-exponering, samtidigt som det bevarar din hårfärgs lyster och livslängd. Denna hårolja är även perfekt för dig med färgat hår men passar generellt alla hårtyper.

Här kan du köpa håroljan!

5. K18 hårolja

K18:s produkter har revolutionerat hårindustrin och deras hårolja är inget undantag! Denna hårolja gör under för frissigt hår och torra toppar. Håret känns lent och innehåller även avokadoolja som ger ett starkt motståndskraft mot värme upp mot 230 grader. 

Du hittar den här!

6. Balmain hårolja

Lyxig hårolja från Balmain som får håret att känns superiet och glansigt efter användning. Håroljan passar alla hårtyper och kan appliceras i både fuktigt och torrt hår, dessutom har oljan en jättegod doft.

Här kan du köpa håroljan!


7. Ouai hårolja

Håroljan från Ouai är en rosolja framtagen för både hår och kropp som inte innehåller några silikoner. Håroljan passar alla hårtyper, men framför allt de med tunt och skandinaviskt hår då oljan snabbt tränger in och är lätt i konsistensen. 

Här kan du köpa håroljan!


Läs även: Torrschampo för alla hårtyper – bäst i test

8. Lanza Hårolja

"Lanza Healing oil" är en prisvärd olja och man får mycket för pengarna. Den här rika håroljan ger både en silkeslen känsla och glans. Den innehåller keratin som bildar ett skyddande lager för håret. Håroljan passar alla hudtyper. 

Här kan du köpa håroljan!

9. Gliss hårolja

Gliss erbjuder det mest kostandseffektiva oljan, då den också är väldigt dryg vilket gör att man endast behöver litegrann för att få effekt. Håroljan innehåller arganolja och vitamin E, dessutom har den en god och behaglig doft. 

Här kan du köpa håroljan!

Läs även: Årets bästa hårmousse – för volym och textur

10. Hårolja för hårväxt – rosmarinolja

Rosmarinolja är rik på näringsämnen och antioxidanter som kan ha flera positiva effekter på håret och hårbotten, bland annat att förbättra blodcirkulationen i hårbotten, vilket i sin tur kan främja hårväxten. Studier har även visat att rosmarinolja kan hjälpa till att minska håravfall. Här finns en populär rosmarinolja!

Läs även: Så får du håret att växa med hjälp av rosmarinolja – 4 tips

Läs även:

Bäst i test: Årets bästa silverschampon

Hårfön – bäst i test

Locktång för alla håryper – bäst i test

Kokosolja i håret – så får du bäst effekt

Hårolja för alla hårtyper – bäst i test

De 7 bästa värmeborstarna 2023 – våra toppval för salongsfönat hår